FacebookTwitterGoogle+

Tota l’actualitat del món del comerç

x

Descarrega la nostra app!I guanya 50€ setmanals!

Disponible a Google Play Aconsegueix-la al App Store
Inici  |  Notícies  |  Documenta, una llibreria única i diferent al cor de l’Eixample

Notícies

Documenta, una llibreria única i diferent al cor de l’Eixample

04, abril 2017  - publica Cor Eixample

"Documenta és la més petita de les llibreries grans i la més petita de les grans llibreries de Barcelona", expliquen els seus propietaris. Ubicada al carrer Pau Claris, 144, en ple territori de l’Eix Comercial Cor Eixample, el negoci va néixer l'any 1974 d'un projecte de Josep Cots i Ramon Planes, avui dia, encara vigent, gràcies a una renovació continuista personificada en l'Eric del Arco, un enginyer esdevingut llibreter.

Essencialment humanista, Documenta transpira a les seves taules i prestatgeries, "les dèries" dels seus llibreters. Llibres de viatges, antropologia, sociologia, història,... i moltes altres temàtiques conformen l'importantíssim fons bibliogràfic d'aquest establiment, xifrat entre 12.000 i 17.000 títols i uns 20.000 llibres en total, tots a l'abast dels clients. Malgrat aquest abundant fons, Documenta és una llibreria pensada perquè un llibreter la tingui sencera al cap. L'Eric del Arco ens la presenta...

Com sorgeix la idea d'una llibreria com Documenta?

El concepte de Documenta sorgeix del que estava vigent a les llibreries d'Europa el 1974. En Ramon Planes i en Josep Cots varen realitzar en aquella època, un tour per les llibreries barcelonines més importants del moment per agafar idees noves. La principal conclusió va ser que necessitaven tenir el màxim nombre de taules possibles per mostrar les novetats i que aquestes taules havien d'estar a l'alçada adequada i amb la distribució més propera a les prestatgeries amb el seu fons corresponent. A més de tot això, el conjunt havia d'estar pensat i tenir una mesura assequible per poder ser gestionat per una sola persona, … malgrat que després, a Documenta, sempre hi ha hagut un mínim de quatre llibreters treballant.

Quin tipus de llibres teniu a les prestatgeries del vostre establiment?

Les nostres seccions són triades al voltant de les humanitats: art, cinema, teatre, comunicació, sociologia, antropologia, història, filosofia, viatges, poesia, crítica literària, lingüística, novel·la negra, ciència ficció i fantasia, narrativa,...

Pel tipus de llibres que teniu, entenem que difícilment Documenta pot ser entesa com una llibreria de barri. Encara i així, com us sentiu acollits pels veïns i la resta del comerç de l'Eix Comercial Cor Eixample?

Tot i que som a la part amb menys veïns del barri, perquè a la nostra zona hi ha moltes oficines, despatxos i pisos turístics, la veritat és que ja tenim molts clients fidels de l'Eixample. I la convivència amb la resta de comerços és boníssima.

Documenta va néixer a Ciutat Vella i l'any 2014 es va traslladar a l'Eixample. Què ha significat aquest canvi per a la vostra llibreria?

Descobrir l'Eixample ha estat una experiència enriquidora. Ens hem trobat amb un nou barri, amb una vida completament diferent. Hem trobat un públic que quan entra ja sap on va. Hi ha menys turistes. Això permet un tracte més personalitzat i un ambient més tranquil. I com a més disposem d'un espai més gran, podem oferir activitats diàries organitzades al voltant del nostre fons.

Per exemple?

Doncs, per exemple, els matins infantils, un projecte amb tres anys de vigència que vol oferir un espai familiar per tal de compartir la literatura oral. Amb la col·laboració de les editorials oferim un cicle anual de 9 sessions de narradors que expliquen contes a la manera antiga. És una activitat gratuïta que normalment coincideix amb el darrer dissabte del mes, a les 12 del migdia.

També convoqueu, des de l'any 1980, el premi Documenta destinat a autors joves. Comptem avui dia amb una bona pedrera? Ser escriptor és una professió de futur?... i llibreter?

Hi ha molts escriptors de renom per als que el nostre premi, en el seu moment, va significar un trampolí i els va situar. El premi busca un mínim de qualitat tot i assumir que al guanyador de cada edició li queda molt camí per recórrer. En  general, tenim una pedrera d'escriptors interessant però, sobretot, cal destacar l'aparició d'un seguit d'editors independents amb molt de criteri personal, i, també, una nova generació de llibreters –curiosament uns i altres volten els 40 anys...–.

Ser escriptor té menys futur econòmic que ser llibreter. I ser llibreter té un futur relatiu. Som uns quants que creiem, en el que fem, però no coneixem cap llibreter ric en aquesta ciutat.

I el llibre tal com l'hem conegut fins ara, té futur?

El llibre com objecte estimat es manté. Mentre tot va cap allò digital, el llibre, un element que no necessita estar connectat per ésser gaudit, esdevé un element únic de delit, alliberat de l'esclavitud electrònica. Anem contra els gurus perquè els gurus també s'equivoquen. El llibre és un invent difícil de batre i a més és de les poques eines de lleure actuals que no necessita estar connectat per tal de ser operatiu. Ho podríem comparar amb les bicicletes i les motos. Continua havent-hi bicicletes... continuaran existint els llibres.

Quins són el projectes més immediats de Documenta?

El més important és la possible obertura d'una llibreria online que complementi l'actual llibreria física. A més, plantejarem una sèrie de conferències d'història amb la coordinació d'un historiador jove veí del barri i mantindrem l'activitat diària que ens porta a fer més de 190 actes anuals entre presentacions, conferències, narradors, clubs de lectura.

Galeria d'Imatges

Promocions

5% de descompte en llibres, guies i mapes pel teu viatge
Aquesta promoció
ja no està activa!

Comentaris

Llibrería Documenta

c/ Pau Claris, 144
08009 Barcelona
Tel. 93 3172527
correu@documenta-bcn.com
http://documenta-bcn.com/

Llibrería Documenta

Llibreria Documenta va obrir les seves portes fa més de 30 anys a Barcelona, i des de llavors ha estat disposada a ser una llibreria diferent, especialitzada en literatura, art i ciències humanes. Els llibres haurien de ser en català, castellà, anglès i francès. La qualitat havia de primordiar sobre altres criteris.

Horaris habituals durant l’any:

Oberts de dilluns a divendres, de 9.30 a 20.30, sense interrupció.

Els dissabtes, de 10 a 20.30, també sense interrupció.

Diumenges i festius de 11.30 a 14.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

· Associació: Cor Eixample
· Sector: Equipament i serveis personals
· Categoría: Llibreria papereria

FacebookTwitterGoogle+

Mapa de localització

Botigues del mes Antigues

Oh My Bloc, regals i detalls que marquen la diferència

01, abril 2018

Oh My Bloc, regals i detalls que marquen la diferència

publica Gaudí Shopping

Hi ha botigues que enganxen... que quan entres i compres una vegada, tornes, compres de nou i, a més la recomanes, segur, segura, que aquell establiment és una gran troballa. Us identifiqueu? Si sou clients d'Oh My Bloc, la botiga associada a Gaudí Shopping, de l'Avinguda Gaudí, 62 de Barcelona, segur que sí!

René, solucions per a una llar saludable i eficient

01, març 2018

René, solucions per a una llar saludable i eficient

publica Eix Fort Pienc

Segur que tots els que passen sovint pel Passeig Lluís Companys s'han parat més d'un cop davant de l'aparador de la botiga d'electrodomèstics René, just a la cantonada amb el carrer Rec Comtal. I segur, també, que molts altres s'han apropat en els darrers temps fins aquest establiment atrets per la singularitat de la seva proposta: productes i electrodomèstics per a una llar saludable que contribueixen a garantir hàbits saludables i un consum resp...

Maite, Cuina, Taula i Decoració... 100% parament i llar

01, febrer 2018

Maite, Cuina, Taula i Decoració... 100% parament i llar

publica Eix Comercial Sagrada Família

Un dels signes d'identitat pròpia del comerç de proximitat és el seu caràcter familiar, proper i especialitzat i la botiga Maite, Cuina, Taula i Decoració del carrer Padilla, 251 a l'Eix Comercial Sagrada Familia és una mostra. Al capdavant del negoci està la Maite Morte, membre d'una família dedicada tota la vida a la venda d'estris de cuina i ferreteria. Els seus pares han tingut botiga durant 32 anys, ella mateixa porta 14 al sector i aq...

Sara Roba i Albert Calçats, comerç familiar i de proximitat en estat pur

07, gener 2018

Sara Roba i Albert Calçats, comerç familiar i de proximitat en estat pur

publica Encantsnous Eix Comercial

Un dels majors valors de què pot fer gala el comerç barceloní és el seu segell de proximitat únic i l'estret vincle establert al llarg dels anys amb la ciutat i els seus ciutadans. Si a tot plegat sumem el caràcter familiar de molts dels negocis que omplen els carrers dels nostres barris tenim com a resultats, establiments com Albert Calçats i Sara Roba, dues botigues d'Encants Nous Eix Comercial, al carrer Dos de Maig, 223, on convergeixen tots e...

Cash Converters, la botiga de les segones oportunitats

01, desembre 2017

Cash Converters, la botiga de les segones oportunitats

publica Sant Antoni Comerç

Aquest mes de desembre la botiga Cash Converters del carrer Floridablanca, 145 compleix 22 anys. Va ser el primer establiment a Espanya d'aquesta cadena internacional de compra-venda i canvi de tot tipus d'objectes de segona mà i amb la seva inauguració s'estrenava una nova forma de vendre i comprar articles utilitzats a la nostra ciutat. 

Pirineu en Boca, tot el gust del Pirineu a l'Eixample

01, novembre 2017

Pirineu en Boca, tot el gust del Pirineu a l'Eixample

publica Cor Eixample

L'Eixample és un Districte ric en comerç... en comerç tradicional, en comerç innovador i, també, en comerç singular com Pirineu en Boca, un espai únic i multifacètic, en format de carnisseria, restaurant i botiga especialitzada, exclusivament, en productes i productors del Pirineu. Van obrir portes al 2015, al carrer Girona, 17, al territori de l'Eix Comercial Cor Eixample, i,des de l'inici, l'originalitat de la proposta, però, sobre...