Arriba el Passaport Digital de Productes: t'ensenyem com s'aplicarŕ al sector de la moda
23 de juliol de 2024
Sabies que només a Europa cada persona genera una mitjana de gairebé 20 quilos de residus tèxtils cada any? Aquesta dada demostra que és fonamental apostar per un model circular i sostenible. I la Unió Europea ja ha pres cartes a l'assumpte.
T'ensenyem què és el Passaport Digital de Productes i com ajudarà el sector de la moda i la indústria tèxtil.
La sostenibilitat al sector de la moda
La indústria de la moda es troba en plena expansió. I ha esdevingut un dels sectors més pròspers del teixit econòmic. De fet, a Espanya, suposa el 2,8% del Producte Interior Brut (P.I.B.) i actualment dóna feina a més de 150.000 persones. Unes xifres que converteixen la moda en un dels eixos més rellevants a nivell econòmic i empresarial al nostre país.
Però què hi ha més enllà? Quines són les perspectives a mitjà i, sobretot, a llarg termini?
Les respostes a aquestes preguntes estan condicionades per la cura del medi ambient. Un compromís amb què cada cop més persones se senten identificades i busquen la manera d'aportar el seu granet de sorra a crear un planeta més sostenible. I la moda s?ha unit a aquesta causa.
Cada cop són més les empreses que es desmarquen dels productes de baixa qualitat amb una curta durada, de l'ús de productes químics i nocius per al medi ambient, dels transports de llarga distància i, en definitiva, de totes aquelles activitats que comporten un impacte devastador al nostre planeta.
I, per això, la Unió Europea ha pres una decisió que camina en sintonia amb els principis ètics de la sostenibilitat. Et presentem el Passaport Digital de Productes.
El Passaport Digital de Productes, la revolució de la circularitat
Amb l'objectiu de combatre la contaminació i crear un món més sostenible, el desembre de 2019 la Comissió Europea va posar en marxa el Pacte Verd Europeu. Aquest acord consisteix en un paquet d'iniciatives polítiques que té com a objectiu principal assolir la neutralitat climàtica l'any 2050 a través d'una sèrie de mesures que tenen com a finalitat la transició ecològica.
Una d'aquestes mesures és la Proposta ESPR, que defineix el concepte de Passaport Digital de Productes (DDP per les sigles en anglès) com una eina digital que permetrà fer un seguiment al llarg del cicle de vida d'un producte. El DDP emmagatzemarà informació sobre un producte com l'origen, els materials utilitzats en la fabricació, les possibles reparacions i, finalment, si són reciclats o eliminats.
Aquesta nova eina es podrà veure principalment a diferents sectors clau, com són l'electrònica, els vehicles, plàstics, construcció, mobles, productes químics i, per descomptat, els productes tèxtils.
Però, com funcionarà aquest Passaport Digital de Productes? Tot aquest procés pot semblar molt complex però, a continuació, et mostrarem els aspectes clau amb què es desenvoluparà:
- Utilitzarà una infraestructura digital, com ara la tecnologia blockchain, que permetrà registrar de manera segura tota la informació rellevant sobre un producte al llarg de la vida.
- Comptarà amb un identificador, que servirà per rastrejar de manera individual en quin procés es troba el producte.
- S'actualitzarà la informació del producte, com l'origen, els materials de fabricació, el manteniment, la reparació o el reciclatge.
- Permet accedir a la vostra informació a totes aquelles persones involucrades en el cicle de vida del producte, com els consumidors o els fabricants, a través d'un codi QR o codi de barres.
Al món de la moda, comptar amb una eina com el Passaport Digital de Productes, pot suposar la clau cap a un món sostenible. I, a continuació, t'ensenyarem com.
L'aplicació del Passaport Digital de Productes al sector de la moda
Segons un estudi, s'estima que cada any es produeixen entre 80.000 i 150.000 milions de noves peces de roba. Aquesta informació demostra que, a mesura que augmenta el nombre de productes tèxtils al món, les possibilitats de crear residus també augmenten, suposant un greu perjudici per al nostre medi ambient i convertint aquest sector en la segona indústria més contaminant del món, tan sols per darrere de la indústria petroliera.
El Passaport Digital de Productes és una eina digital que permetrà fer un seguiment al llarg del cicle de vida d'un producte.
Per això, incorporar el Passaport Digital de Productes en aquest sector pot suposar un ampli ventall d'oportunitats per a la indústria de la moda, com ara:
- Optimitzar la cadena de subministrament, coneixent com ha estat el procés de fabricació i logística d'un producte facilitant-ne així el manteniment.
- Protegir els consumidors, oferint informació clara sobre l'origen dels productes i combatent la falsificació per reforçar-ne la confiança.
- Fomentar la sostenibilitat, facilitar als consumidors la informació necessària per identificar aquests productes i aportar a desenvolupar aquestes pràctiques.
- Promoure noves oportunitats de negoci, com la economia circular per donar una nova vida als productes de manera responsable i segura per a totes les persones involucrades.
De moment, no s'ha concretat una data exacta per a l'entrada en vigor d'aquesta eina, encara que s'estima que es començarà a utilitzar el 2026. Aquesta nova normativa serà aplicable per als productes que circulin a la Unió Europea, tant fabricats dins les fronteres com els que s'importaran des d'altres regions, i suposarà una oportunitat per fomentar la sostenibilitat i continuar fent del nostre món un lloc millor.