Cinc secrets per fer una compra saludable i equilibrada
1 de gener de 2019
La dieta i l’exercici són la base d’una bona salut i és per això que la compra d’aliments, més enllà d’una activitat necessària i rutinària cal que sigui, per sobre de tot, un acte planificat, doncs, un cistell saludable és l’únic que ens pot assegurar una alimentació rica, variada i equilibrada. Però, com cal omplir aquest cistell?
- Tingues present la piràmide alimentaria. Un bon secret per arribar a casa amb un cistell equilibrat i saludable és planificar la compra, fer una llista i incloure en ella la quantitat més gran de productes presents a la piràmide alimentaria. Cal prioritzar el grup de les verdures, hortalisses i les fruites (en total 5 racions diàries); el dels llegums, el peix, carns magres, aus i ous (d’1 a 3 racions diàries, alternant-los); el de la llet i productes làctics (2 – 3 racions al dia) i el dels cereals i derivats, en major o menor mesura, segons la nostra activitat. També podem comprar carns vermelles i embotits, tenint en compte, això sí, que el consum recomanat, en aquest cas, és moderat*.
- Cuina de temporada. Tenim la sort de viure en una part del planeta rica en productes de la terra i el mar. Cada època de l’any ens ofereix múltiples fruites, verdures, hortalisses,... amb les que preparar menús sans i saborosos, a més de a un bon preu (el producte de temporada es ven a un preu més ajustat). Omplir, doncs, el cistell d'aquests productes és un encert per a la nostra salut i per a la nostra butxaca, perquè a més de per al consum present, podem aprofitar per preparar conserves, sofregits, escalivades,... que podem congelar i utilitzar quan necessitem.
- Suma’t als frescos i evita, sempre que puguis, presentacions ja precuinades o altres com els sucs envasats en els que les concentracions de sucres són molt altes. Si compres fruita fresca, pots fer tu el suc a casa adaptant el 100% del seu sabor al teu gust. En esprémer o liquar la fruita al moment, les vitamines arriben intactes al nostre got i la fructosa natural de les fruites es transforma en energia més duradora que el sucre afegit. Si barreges a la liquadora la fruita amb verdures, el combinat t’aportarà una dosi extra de salut per al teu cos!
- Revisa sovint la nevera i el rebost i compra per a períodes curts de temps, d’aquesta manera t’asseguraràs aliments el més fresc possible. Als comerços del barri, és el botiguer qui fa la tria al majorista, al pagès, al ramader,...del producte que després ven. El coneixes i et coneix i per això prioritza la qualitat per sobre de tot. Compra les quantitats que necessitis i un cop a casa, si són productes envasats que després d’un temps no has utilitzat, vigila la data de consum preferent i de caducitat. En el primer cas, si el producte s’ha mantingut tancat i en condicions adequades, passada la data, la seva qualitat es pot reduir però no resultarà perjudicial per a la nostra salut. Quan sobrepassem, però, la data de caducitat el més aconsellable és descartar aquell aliment, doncs és la data que el fabricant, d'acord amb estudis realitzats, marca com a límit per garantir la salubritat del producte en qüestió.
- Els capricis, millor casolans. Un tall de pastís, una pizza, uns nuggets,... són àpats que de tant en tant vénen de gust i que no hem d'eliminar de la nostra dieta, si per exemple, els preparem nosaltres mateixos, a casa, amb ingredients frescos i naturals. Amb això ens evitarem els aliments ultra processats, rics en conservants, colorants, potenciadors de sabor i sal. Una altra bona opció és visitar la passtisseria, la pizzeria o la botiga de plats preparats del barri, que tenen, en general, la qualitat i les tècniques de cocció casolanes com a base de la seva feina i segell d’identitat.
Bona compra i bon profit!
*Dades de la piràmide alimentaria de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria