Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Documenta, una llibreria única i diferent al cor de l’Eixample

4 d'abril de 2017

"Documenta és la més petita de les llibreries grans i la més petita de les grans llibreries de Barcelona", expliquen els seus propietaris. Ubicada al carrer Pau Claris, 144, en ple territori de l'Eix Comercial Cor Eixample, el negoci va néixer l'any 1974 d'un projecte de Josep Cots i Ramon Planes, avui dia, encara vigent, gràcies a una renovació continuista personificada en l'Eric del Arco, un enginyer esdevingut llibreter.

Essencialment humanista, Documenta transpira a les seves taules i prestatgeries, "les dèries" dels seus llibreters. Llibres de viatges, antropologia, sociologia, història,... i moltes altres temàtiques conformen l'importantíssim fons bibliogràfic d'aquest establiment, xifrat entre 12.000 i 17.000 títols i uns 20.000 llibres en total, tots a l'abast dels clients. Malgrat aquest abundant fons, Documenta és una llibreria pensada perquè un llibreter la tingui sencera al cap. L'Eric del Arco ens la presenta...

Com sorgeix la idea d'una llibreria com Documenta?

El concepte de Documenta sorgeix del que estava vigent a les llibreries d'Europa el 1974. En Ramon Planes i en Josep Cots varen realitzar en aquella època, un tour per les llibreries barcelonines més importants del moment per agafar idees noves. La principal conclusió va ser que necessitaven tenir el màxim nombre de taules possibles per mostrar les novetats i que aquestes taules havien d'estar a l'alçada adequada i amb la distribució més propera a les prestatgeries amb el seu fons corresponent. A més de tot això, el conjunt havia d'estar pensat i tenir una mesura assequible per poder ser gestionat per una sola persona, … malgrat que després, a Documenta, sempre hi ha hagut un mínim de quatre llibreters treballant.

Quin tipus de llibres teniu a les prestatgeries del vostre establiment?

Les nostres seccions són triades al voltant de les humanitats: art, cinema, teatre, comunicació, sociologia, antropologia, història, filosofia, viatges, poesia, crítica literària, lingüística, novel·la negra, ciència ficció i fantasia, narrativa,...

Pel tipus de llibres que teniu, entenem que difícilment Documenta pot ser entesa com una llibreria de barri. Encara i així, com us sentiu acollits pels veïns i la resta del comerç de l'Eix Comercial Cor Eixample?

Tot i que som a la part amb menys veïns del barri, perquè a la nostra zona hi ha moltes oficines, despatxos i pisos turístics, la veritat és que ja tenim molts clients fidels de l'Eixample. I la convivència amb la resta de comerços és boníssima.

Documenta va néixer a Ciutat Vella i l'any 2014 es va traslladar a l'Eixample. Què ha significat aquest canvi per a la vostra llibreria?

Descobrir l'Eixample ha estat una experiència enriquidora. Ens hem trobat amb un nou barri, amb una vida completament diferent. Hem trobat un públic que quan entra ja sap on va. Hi ha menys turistes. Això permet un tracte més personalitzat i un ambient més tranquil. I com a més disposem d'un espai més gran, podem oferir activitats diàries organitzades al voltant del nostre fons.

Per exemple?

Doncs, per exemple, els matins infantils, un projecte amb tres anys de vigència que vol oferir un espai familiar per tal de compartir la literatura oral. Amb la col·laboració de les editorials oferim un cicle anual de 9 sessions de narradors que expliquen contes a la manera antiga. És una activitat gratuïta que normalment coincideix amb el darrer dissabte del mes, a les 12 del migdia.

També convoqueu, des de l'any 1980, el premi Documenta destinat a autors joves. Comptem avui dia amb una bona pedrera? Ser escriptor és una professió de futur?... i llibreter?

Hi ha molts escriptors de renom per als que el nostre premi, en el seu moment, va significar un trampolí i els va situar. El premi busca un mínim de qualitat tot i assumir que al guanyador de cada edició li queda molt camí per recórrer. En general, tenim una pedrera d'escriptors interessant però, sobretot, cal destacar l'aparició d'un seguit d'editors independents amb molt de criteri personal, i, també, una nova generació de llibreters –curiosament uns i altres volten els 40 anys...–.

Ser escriptor té menys futur econòmic que ser llibreter. I ser llibreter té un futur relatiu. Som uns quants que creiem, en el que fem, però no coneixem cap llibreter ric en aquesta ciutat.

I el llibre tal com l'hem conegut fins ara, té futur?

El llibre com objecte estimat es manté. Mentre tot va cap allò digital, el llibre, un element que no necessita estar connectat per ésser gaudit, esdevé un element únic de delit, alliberat de l'esclavitud electrònica. Anem contra els gurus perquè els gurus també s'equivoquen. El llibre és un invent difícil de batre i a més és de les poques eines de lleure actuals que no necessita estar connectat per tal de ser operatiu. Ho podríem comparar amb les bicicletes i les motos. Continua havent-hi bicicletes... continuaran existint els llibres.

Quins són el projectes més immediats de Documenta?

El més important és la possible obertura d'una llibreria online que complementi l'actual llibreria física. A més, plantejarem una sèrie de conferències d'història amb la coordinació d'un historiador jove veí del barri i mantindrem l'activitat diària que ens porta a fer més de 190 actes anuals entre presentacions, conferències, narradors, clubs de lectura.

Llibreria Documenta

c/ Pau Claris, 144
08009 Barcelona
Tel. 93 3172527correu@documenta-bcn.comVisitar website

Llibreria Documenta
Llibreria Documenta va obrir les seves portes fa més de 30 anys a Barcelona, i des de llavors ha estat disposada a ser una llibreria diferent, especialitzada en literatura, art i ciències humanes. Els llibres haurien de ser en català, castellà, anglès i francès. La qualitat havia de primordiar sobre altres criteris.

Horaris habituals durant l’any:

Oberts de dilluns a divendres, de 9.30 a 20.30, sense interrupció.

Els dissabtes, de 10 a 20.30, també sense interrupció.

Diumenges i festius de 11.30 a 14.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

Associació:
Coreixample

Categoria:
Papereria, llibreria i copisteria

Fotografia 360º

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
20.02.2024
Potencia la teva pàgina web amb Shopify
Si comptes amb una pàgina web on vens els teus productes o simplement estàs pensant a obrir una botiga online, en aquest post et descobrim Shopify, una de les eines d'e-commerce més utilitzades a tot el món i que et pot...
+ info
20.02.2024
La revolució del pagament digital arriba a l'hostaleria millorant l'experiència dels clients
Sabies que cada cop més persones utilitzen el pagament digital? De fet, segons Statista, més de 4.100 milions de persones a tot el món ja utilitzen aquest mètode de pagament. Si et dediques a l'hostaleria i vols...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X