Els canelons de Nadal
1 de desembre de 2016
Els canelons són un dels plats per excel·lència del Nadal català. No hi ha Sant Esteve que valgui a casa nostra sense una bona plata d'aquest àpat que, encara que ens recordi a la "iaia", procedeix de la cuina italiana.
La seva recepta va arribar a terres catalanes al segle XVII de mà dels cuiners italians que treballaven al servei de la burgesia barcelonina. L'any 1815, Giovanni Ardizzi els va fer populars a la desapareguda fonda Beco del Racó de Barcelona, i des d'aleshores, ara ja fa 200 anys, els canelons formen part de receptari popular català.
La recepta original va ser adaptada als gustos catalans, donant forma als "nostres" canelons que es diferencien dels italians, entre altres coses, pel fet que la nostra pasta està ben cuita i no al dente, i que la carn que farceix les plaques de pasta enrotllades és rostida, en lloc de ser carn picada o botifarra com a la recepta italiana.
Tradicionalment, els canelons s'han fet a casa però la comoditat i la manca de temps ha afavorit, i cada cop més, que moltes famílies optin per encarregar-los ja preparats, situant la demanda actual per sobre dels 2,2 milions d'unitats durant les festes nadalenques, segons el gremi de carnissers, cansaladers i xarcuters de la província de Barcelona.
La recepta clàssica és la dels canelons farcits de rostit de porc i vedella, botifarra, pastanagues i pa sucat amb llet; coberts per una beixamel preparada amb mantega, farina, llet i nou moscada, i enrossits al forn amb l'ajut d'una punteta de formatge i mantega. El sabor d'aquests canelons és un dels més saborosos de la cuina catalana!
Aquesta és la preparació més clàssica però no l'única i és que un dels grans èxits dels canelons és la seva versatilitat que permet múltiples i diferents farcits i presentacions, ... canelons de verdures, peix, mariscs, canalons freds, calents, amb beixamel, amb tomàquet, ... Les propostes són moltes i l'oferta als establiments especialitzats, encara més!
En els darrers temps la tendència ha fet incrementar, per exemple, la demanda de canelons no carnics, preparats amb bolets tipus ceps, rovellons, camagrocs, llenegues o rossinyols, o una mescla de tots ells. Les versions més sofisticades d'aquests canalons incorporen altres ingredients com el foie o la tòfona, atorgant a tot el conjunt un sabor molt atractiu.
Els canalons de verdures són altres de les versions que han vist incrementada la seva demanda. Canelons, d'espinacs i panses, de carabassó, d'albergínia, d'espàrrecs, de carabassa, de pebrot i formatge o fins i tot de moniatos i castanyes... són una bona alternativa per als que opten per no menjar carn, però també una proposta innovadora per a qualsevol amfitrió que a més de satisfer als seus convidats els vol sorprendre. Els canelons de verdures destaquen per la seva textura suau i la gran varietat de cobertures que permeten els seus farcits: salses, cremes lleugeres de formatges, tomàquet, maioneses - en el cas de les versions fredes, per exemple, dels canelons d'espàrrecs-, beixamels amb bolets, als perfums de tòfona, anxova, ...
Altres alternatives són els canelons d'ànec, de marisc o de peix. Els preparats amb rap i gambes resulten molt fins de gust i destaquen al paladar per la seva textura melosa. Els de bacallà amb beixamel de pebrot escalivat són una opció molt gustosa amb un sabor pronunciat, mentre que altres combinacions com la de salmó i gambes o lluç i ou dur esdevenen una excel·lent opció pels casos en què busquem servir un plat fred i lleuger.
I si totes aquestes variants són aptes tant per a primers com segons plats, la versatilitat ja comentada dels canelons ens permet, fins i tot, fer-los protagonistes de les postres, si més no, pel que a concepte! Ens referim, per exemple, als canelons de fruits vermells embolicats amb pasta de full i "amanits" amb crema anglesa; als de fruits en almívar; de mango, mel i coulis de maduixa, o els preparats amb pasta fil·lo, farcits amb prunes, orellanes, pinyons, panses i formatge tipus ricota, ideals per cloure un bon àpat de Nadal.
Bon profit i bons canelons a tots!