Emprendre fora de les grans urbs: créixer en entorns rurals
23 de juliol de 2024
Moltes vegades pensem que és a les grans ciutats on les empreses poden obtenir més possibilitats d'èxit i creixement. Però, com es pot aconseguir fora?
En aquest post d'expert, Pilar Burgueño Escorial, Directora d'R+D+ia 7Experts, ens desvetlla les claus per emprendre a l'entorn rural.
L'impuls més primitiu com a emprenedor ens fa pensar que el millor posicionament per a la nostra empresa és la capital o les urbs més densament poblades del país on ens pensem instal·lar. Res més lluny de la realitat. Pot semblar contradictori, però no és pas la idea més brillant.
Les capitals solen estar massificades de persones i, dentre aquestes persones, moltes que volen emprendre amb la idea de desenvolupar una iniciativa que els farà millorar la seva posició al mateix temps que milloren la qualitat de vida dels altres. A les grans urbs, sempre hi haurà més competència per accedir a algunes línies de finançament complicant-ne l'obtenció.
Com ens indica la lògica econòmica, quan en una zona trobem molt de “alguna cosa”, de manera normalitzada, aquest “alguna cosa” perd valor. Tret que en primera instància li doni suport una alta demanda. La vostra idea satisfà una necessitat palpable imminent que cobreixi els vostres costos d'inversió en un any? Més que possiblement, no. Segurament, la teva idea necessiti explicació, desenvolupament, transició, inversió i, sobretot, temps.
En aquest sentit, les grans urbs no entenen temps. Els teus inversors privats tampoc.
Claus digitals per a l'emprenedoria a l'entorn rural
A l'hora d'emprendre, és fonamental analitzar les diferents variables que puguin fer que el teu model de negoci sigui un èxit o un fracàs. Alguns d'aquests aspectes poden ser tan evidents com:
- Quin és el meu producte?
- Què en té de diferent?
- Quin és el meu mercat objectiu?
- Com ho desenvoluparé?
- A través de quins canals ho comercialitzaré?
Però moltes vegades, donem per fet que la localització de la meva empresa estarà en una capital sense parar a pensar tots els avantatges que no fer-ho en aquell lloc pot tenir. Emprendre és un acte de valentia, de formació i de creixement. I, sens dubte, fer-ho fora de les grans urbs pot tenir un resultat millor que el recollit inicialment al teu Business Plan.
A nivell nacional, hi ha oportunitats financeres per a negocis innovadors i digitals amb entitats com el CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació) o ENISA (Empresa Nacional d'Innovació), que compten amb diferents línies de finançament per ajudar a crear i desenvolupar empreses de base tecnològica o per impulsar projectes d'emprenedoria innovadora. Però, més enllà d'aquests ajuts, Europa, a través dels Fons FEDER, posen a la disposició dels Estats membres pressupostos que permeten articular programes corregint els desequilibris territorials. També, els Fons Next Generation segueixen catalitzant i dinamitzant iniciatives per als emprenedors, com ara el Programa Kit Digital, que faciliten l'accés a solucions de digitalització de gran utilitat per poder assentar la teva empresa en entorns menys urbanitzats.
Emprendre, independentment de l'enclavament geogràfic, va unit a la necessitat real de comptar amb infraestructures que permetin dur a terme el treball amb solvència i rigor, per la qual cosa esdevé imprescindible comptar amb la tecnologia que permeti desenvolupar el teu producte, comercialitzar-lo i publicitar-lo.
Emprendre és un acte de valentia, de formació i de creixement.
Per tant, les claus per emprendre amb èxit a l'entorn rural, podrien passar per:
- Identificar necessitats locals. Per emprendre amb èxit és fonamental que la solució proposada resolgui problemes reals.
- Aprofitar les xarxes socials per connectar amb altres emprenedors, així com amb possibles clients i col·laboradors.
- E-commerce per arribar a un públic més ampli.
- Màrqueting digital per promocionar el negoci.
- Teletreball i serveis remots, per exemple, per a sectors com ara consultoria, disseny gràfic, programació o traducció, entre d'altres.
- Formació en línia per compartir coneixements especialitzats.
- Ús eficient de recursos digitals, per exemple, eines de gestió de projectes, programari de comptabilitat o aplicacions de seguiment.
- Actualització de les tendències tecnològiques susceptibles d'aplicar-se al negoci.
- Oportunitats de finançament directes, tant a nivell nacional com autonòmic, que permetin donar suport al desenvolupament econòmic en àrees rurals.
Totes aquestes propostes estan alineades amb l'Agenda Espanya Digital 2026, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com una de les peces centrals de la digitalització a tot el territori nacional.
Recomanacions per al desenvolupament de productes i serveis digitals en aquestes zones
Desenvolupar qualsevol tipus de producte o servei no sempre és senzill. Però sí que és fonamental per mitigar els riscos inherents al desenvolupament analitzar qüestions com ara:
- Realitzar una anàlisi del mercat local per identificar els problemes que es puguin resoldre amb solucions digitals.
- Dissenyar productes i serveis digitals amb una interfície intuitivita i fàcil de fer servir.
- Estudiar les vies de connectivitat existent a la zona, ja que en alguns emplaçaments l'accés a internet pot ser un desafiament en si mateix, per la qual cosa cal considerar el desenvolupament de versions offline.
- Facilitar l'accés al servei o producte digital mitjançant, per exemple, tutorials o vídeos explicatius.
- Personalitzar el producte i el servei en funció de les necessitats específiques dels usuaris.
- Treballar en la millora contínua, sol·licitant feedback als usuaris per tal de millorar contínuament el producte o servei digital.
- Definir estratègies de màrqueting, treballant en el posicionament SEO, realització d'esdeveniments locals o publicitat als mitjans de comunicació locals.
Com a conclusió, emprendre a zones rurals d'Espanya presenta una oportunitat invaluable no només per desenvolupar negocis innovadors, sinó també per contribuir al desenvolupament i la revitalització d'aquestes àrees. Amb múltiples ajudes i subvencions disponibles, el camí cap a l'emprenedoria rural és més accessible del que es pugui pensar.
Tant si el vostre projecte és tradicional o digital, les zones rurals estan plenes d'oportunitats que esperen ser descobertes. Si tens una idea emprenedora i busques un entorn prometedor i ple de potencial, considera les zones rurals com la teva propera destinació empresarial.