La digitalització del comerç local. Un salvavides per afrontar la crisi provocada per la Covid-19
1 de març de 2022
Descobreix com el teu comerç pot donar resposta a la nova realitat híbrida.
La crisi econòmica que viu el sector comerç és greu i els comerços locals són els que s'han vist més afectats pel Covid-19. La Confederació Espanyola de Comerç (CEC), ha realitzat la II Enquesta de comerç - COVID-19 per tal de fer un seguiment de les necessitats, preocupacions i expectatives del comerç local. Els resultats de l'enquesta indiquen que un 59,2% s'han vist obligats a sol·licitar un ERTE i el 4,5% a acomiadar personal. D'altra banda, un 33,7% afirma que no ha pogut reduir el lloguer dels seus locals i, per tant, molts han hagut de sol·licitar préstecs. La poca demanda i les despeses a què s'han d'enfrontar tots els mesos aquests petits negocis ha provocat la cerca de noves formes per continuar amb la seva activitat.
Per què la digitalització pot ser el salvavides d'aquests comerços locals?
Primer perquè el consumidor ha canviat d'hàbits. Queden lluny aquells matins, tardes o dies d'encàrrecs en què s'anava d'una banda a l'altra resolent coses pendents perquè ara, moltes d'aquestes coses, es poden fer en línia. El consumidor s'ha vist obligat a adaptar-se i ha vist les bondats i la facilitat que hi ha per fer les coses d'aquesta nova manera.
Segon, perquè la digitalització és la nova manera de continuar amb l'activitat dels negocis. Els comerços locals han de veure aquest nou món digital com un oceà d'oportunitats a través de les quals poden continuar amb les seves activitats, i d'alguna manera, fer front a aquesta crisi.
La digitalització dels negocis, avui dia, suposa un gran repte per a molts dels petits comerços.
Sabem que, per a molts dels comerços locals, la digitalització pot sonar massa sofisticada o llunyana. Això és perquè la paraula “digitalització” engloba una infinitat de qüestions i té diferents formes en funció del nivell de maduresa digital de cada empresa o pime.
A la digitalització dels comerços locals hi ha tres àmbits d'actuació que són molt rellevants: el primer té a veure amb la construcció de la presència en línia. El segon la participació en plataformes digitals per maximitzar l'abast dels seus productes o serveis, i per últim la col·laboració o aprofitament d'empreses que han sorgit després de la pandèmia, exclusivament per a aquest sector, i que ajuden els petits comerços a accedir al món online ampliant-ne l'abast territorial.
Presència online i plataformes digitals
Sembla obvi que el primer àmbit en què han de treballar aquests negocis sigui la presència digital i és que, molts comerços no tenen presència als canals online, ja que històricament són locals de barri i amb clientela “de tota la vida”. Això és una cosa que no ha de canviar. És l'essència. Això no treu que, per sobreviure i adaptar-se a un entorn cada vegada més digital, aquests comerços surtin de la seva zona de confort i dirigeixin els seus esforços a un altre tipus de clients que puguin estar interessats en els seus productes o serveis. La idea és fer-se un forat al món en línia a través del comerç electrònic o les xarxes socials. Sempre apostant per una imatge de marca diferent amb una proposta de valor única.
Destaquen a més l'aparició d'empreses compromeses amb el comerç local com poden ser Goveo, o Tiendealo la proposta del qual és ser el marketplace d'aquest tipus de comerços.
Col·laboració amb empreses a domicili
Un altre àmbit dactuació és la col·laboració amb empreses de servei a domicili per maximitzar labast dels serveis. Aquest servei ha estat la gran eina de digitalització ja que permet continuar amb l'activitat comercial mantenint el contacte amb els clients aportant, a més, un servei que assegura el correcte i ràpid lliurament dels productes i la proximitat de la marca amb el client. La marca va cap al client i no al revés emfatitzant així el concepte de proactivitat.
En definitiva, els petits comerços han d'apostar per la implementació de solucions digitals que donin resposta a aquesta nova realitat híbrida perquè, en la mesura que sigui possible, convisquin de manera natural, donant resposta a les necessitats dels seus clients, i assegurant-se així , la supervivència.