La digitalització obre les portes als mercats internacionals
4 de març de 2025
Un possible objectiu per fer créixer un negoci és la internacionalització i si les pimes o autònoms busquen una expansió més enllà de fronteres nacionals, la digitalització és, sens dubte, la seva millor aliada.
En aquest article oferim les claus per internacionalitzar un negoci utilitzant recursos digitals, per enfrontar els reptes més comuns i per implementar eines que ajuden a fer el salt.
Gràcies a internet, moltes de les barreres que podien complicar l'accés a mercats internacionals han estat eliminades. Això es veu reflectit a l'últim estudi sobre compres en línia d'ONTSI, que mostra que uns 30 milions d'espanyols van fer compres per internet el 2023. Portant aquestes dades a nivell mundial, ens trobem amb gairebé 3 mil milions de compradors en línia.
Per a una pime, això significa la possibilitat d'accedir a una base de clients global, diversificant ingressos i aconseguint més rellevància. Tot i això, dur a terme una internacionalització no és un procés fàcil i requereix una estratègia digital ben definida.
Si després d'analitzar la situació del teu negoci, identifiques que el pas següent és la internacionalització i comptes amb els recursos financers necessaris, és el teu moment! T'expliquem què has de tenir en compte per començar.
Factors clau per a una digitalització reeixida
La globalització impulsa un mercat de consum més homogeni, però encara hi ha grans diferències demogràfiques i culturals entre els diferents països. Per això, abans de llançar-te a vendre fora del país, és fonamental que consideris els factors següents:
- Investigació del mercat objectiu identificant els països cap als quals dirigiràs els teus esforços
El primer pas és trobar el mercat al qual et vols dirigir, aquest ha de ser un en què el teu producte satisfaci una necessitat real. Google Trends, SEMrush, Statista o informes especialitzats per obtenir informació sobre els gustos i el comportament dels consumidors a diferents països.
A més, investiga en quines plataformes en línia es troba el teu públic objectiu. Tot i que a la majoria de països predominen xarxes socials com Instagram o TikTok, en altres llocs com la Xina hauràs de recórrer a plataformes locals com WeChat o Alibaba.
- Adaptació al mercat objectiu, no val només de traduir, també has d'entendre
El pas següent és adaptar el teu producte i estratègia als costums, valors i expectatives del mercat de destinació. Recorda, no n'hi ha prou de traduir el teu contingut; has de comprendre profundament la cultura dels teus futurs clients.
Plataformes com Smartling o Weglot us ajuden a gestionar els diferents idiomes de la vostra pàgina web perquè l'experiència de l'usuari sigui fluida.
- Estudia les normatives vigents al país de destinació i evita sorpreses legals
Cada país té les pròpies lleis, normatives i regulacions fiscals. És vital que investiguis els aspectes legals que impactaran en el negoci, com ara els impostos internacionals, la protecció de dades o les restriccions d'exportació. La Comissió Europea compta amb recursos per ajudar-te amb aquests aspectes: troba'ls aquí.
Coneix les eines digitals necessàries per a la teva estratègia
Triar les eines digitals adequades és clau per gestionar la teva expansió internacional de manera eficient i aquestes són algunes opcions:
- Plataformes d'e-commerce: per començar a vendre a diferents països, és interessant comptar amb una plataforma d'e-commerce solvent i adaptable. Shopify, WooCommerce o Etsy són opcions que permeten gestionar vendes en múltiples idiomes i monedes, cosa essencial per arribar a clients internacionals.
- Logística: una bona estratègia d'enviament és fonamental per garantir que els productes arribin a temps i en bon estat. Entre moltes altres, plataformes com DHL Express o UPS ajuden a planificar enviaments internacionals, optimitzant temps i costos.
- Passarel·les de pagament: comptar amb una plataforma de pagaments segura és fonamental per garantir la confiança dels clients. Pots fer servir plataformes com Redsys o PayPal.
Coneix aquí més informació sobre les passarel·les de pagament
- Publicitat: no importa com sigui el teu producte si ningú no sap que existeix. Inverteix en campanyes internacionals de publicitat utilitzant eines com Meta Ads (anuncis per a Facebook i Instagram) o Google Ads per augmentar la teva visibilitat a qualsevol punt del món.
- Gestió de clients: per ampliar la base de clients a nivell global, un CRM adequat és un gran aliat. Entre altres, HubSpot o Salesforce ajuden a gestionar les relacions amb clients, optimitzant la comunicació i les vendes.
Finalment, pot sorgir el dubte de si hi ha ajudes per impulsar la internacionalització de les pimes. Efectivament així és. El programa ICEX Next ajuda les pimes a totes les fases dels seus projectes d'internacionalització. Coneix aquí tota la informació.
Com has vist, mitjançant l'ús de la digitalització de manera estratègica, les eines adequades i la capacitat d'adaptació a les necessitats dels nous mercats, podràs fer aquest primer pas i obrir-te als mercats estrangers.