L’Eixample més dolç i de l’art del pa
4 d'abril de 2017
A aquells que els agradi el dolç, desitgen que arribi diumenge per trobar el tortell a taula o fan creus al calendari comptant els dies que queden per a la mona, Sant Joan o els panellets, al territori de Compra Eixample, us ho ben assegurem, trobaran el paradís! I és que al llarg i ample dels nostres Eixos Comercials Cor Eixample, Encantsnous, Fort Pienc, Gaudi Comerç, Sagrada Família i Sant Antoni Comerç es concentra una important selecció de les millors pastisseries i forns de pa de la ciutat de Barcelona.
Aquesta realitat no és casual i la tradició pastissera de l’Eixample ve de lluny. Els nostres xamfrans i carrers han acollit al llarg dels anys confiteries, pastisseries i forns de tot tipus, alguns d’ells, encara avui, en funcionament. L’arribada de noves propostes, l’actualització d’altres i la decidida aposta d’un bon grapat d’aquests negocis per conservar la forma tradicional de fer dels establiments de pastisseria i pa de tota la vida, fan del territori de Compra Eixample una immillorable opció per gaudir de la millor oferta de la ciutat... i, tot ,en el marc d’un espai únic i singular, l’Eixample de Barcelona.
Als eixos comercials més tradicionals, com Sant Antoni Comerç, és fàcil, encara, fer cua a la pastisseria, per exemple, els diumenges al matí per comprar dolços i pastissos… un tomb pels encants del Mercat, una passeig per l’Avinguda Mistral, un vermut a qualsevol de les terrasetes del barri i... a comprar un pastís a la Pastisseria Bonastre, del carrer Tamarit, 136 o a la Pastisseria Calderón del carrer Sepúlveda, 83!. La primera va obrir portes a la dècada dels 60 del segle passat i des del primer moment es va especialitzar en pastisseria tradicional i pastisseria de “temporada”, o el que és el mateix, en mones de pasqua, tortells de reis, panellets, i evidentment, tot tipus de pastissos, també d’aniversari, un dels seus forts. La Pastisseria Calderón no es queda curta , tampoc, en oferta, i juntament amb les pastes més habituals com croissants o ensaïmades, elaborades, en tots els casos, de forma acurada i artesanal, aquesta pastisseria ofereix una deliciosa carta de rebosteria selecta, pastissos i una acurada selecció de vins, licors i caves per acompanyar qualsevol dels dolços que despatxen.
La degustació al propi establiment és un dels serveis que ofereixen algunes pastisseries i des de fa un temps, també, forns de pa. Al territori de Gaudi Comerç, llocs com la acollidora Mora Pastisseria, a l’Avinguda Gaudí, 60 és, per exemple, cita obligada de molts veïns del barri gustosos de gaudir d’un bon tastet dolç a qualsevol moment i dia de la setmana. Altre establiment a la zona que brilla amb llum pròpia és la Pastisseria Lepant al carrer Mallorca, 436 a l’Eix Comercial de la Sagrada Família. Aquí els sabors de sempre es degusten com si no hagués passat el temps. Els seus croissants són motiu de peregrinació per als amants d’aquesta pasta, i els seus pastissos, dels més tradicionals als més innovadors, una opció deliciosa que no deixa indiferent a ningú.
Altra de les opcions de pastisseria, forn i degustació més populars a l’Eixample és la Fleca Barot, al cosmopolita carrer Parlament, al número 58, a l’Eix de Sant Antoni Comerç. Van aixecar la persiana fa cent anys i fan gala de l’elaboració artesanal de tots els seus productes, oferint als seus clients la possibilitat de personalitzar qualsevol d’ells.
Els forns de pa a l’Eixample estan a l’alçada de la qualitat de les pastisseries, i al nostre territori trobem alguns dels més reconeguts de la ciutat. Només cal apropar-se a establiments com el Forn Sarret al carrer Girona, 73, al territori de Cor Eixample per comprovar del que estem parlant: prop de mig centenar de varietats de pans elaborats de forma tradicional en forn giratori de pedra amb ingredients 100% naturals i despatxats en un establiment catalogat al Patrimoni Històric-Artístic de la ciutat de Barcelona i la seva Ruta Modernista.
Amb la mateixa vocació de respecte per al pa tradicional però a la zona de Sant Antoni Comerç trobem el Forn Mistral, a la Ronda Sant Antoni, 96, actiu des del 1879. Aquest és un dels comerços més populars del barri per la qualitat del seu pa, la recepta del qual ha estat tramesa de generació en generació des de fa més de 100 anys. Les coques de tot tipus, els croissants i sobretot, les ensaïmades han contribuït definitivament, també a la fama d’aquest establiment, que des de ja fa un temps ofereix al seus clients pa ecològic elaborat en forn de llenya.
I igual que a la pastisseria, el món dels forns de pa no ha deixat d’evolucionar i en aquests darrers anys, als nous equips i ingredients se suma una nova generació d’establiments, moderns i avantguardistes que aposten per una oferta integral de productes de pa i pastes dolces, més allà de la barra de pa o el croissant tradicional. En aquests establiments, el client troba entrepans elaborats amb diferents tipus de pa, pastes farcides, per exemple, amb vegetals, pastes de fulls dolces i salades,… que a més de comprar pot gaudir al mateix establiment, a les zones de degustació. Així es pot fer, per exemple, al Forn Nàpols al número 96 del carrer de mateix nom, a l’Eix Fort Pienc on tota excusa es bona per seure i gaudir de qualsevol de les especialitats que ofereix. També és possible fer-ho al Forn Armengol, al carrer Diputació, 399 del mateix Eix Comercial, un negoci, en marxa des del 1919 que es presenta al client amb una imatge fresca i renovada, i un producte artesà i de qualitat.
Mr. Bread, al carrer Mallorca, 504 a la zona Encantsnous Eix Comercial és altre dels establiments de pa amb tall més avantguardista del territori de Compra Eixample. Aquest forn tampoc ha renunciat a la tradició del pa artesanal que preparen amb l’ajut de nova maquinària més adequada a les necessitats actuals dels seus clients. I és que fer pa és tot un art que cal dominar per assegurar un bon producte. Això ho saben molt bé, també els professionals de Paníssim al carrer Padilla, 240 a l’Eix Comercial Sagrada Família. Són especialistes en pans artesans i en tot tipus de pastisseria tradicional i moderna per endolcir qualsevol ocasió. Ho són també a L'Art del Pà, un forn de tradició familiar ubicat al carrer Girona, 110 a l’Eix Comercial Cor Eixample, amb més de 25 anys d'experiència a la ciutat. L'exclusivitat dels productes d’aquesta firma rau en l'estricta conservació dels mètodes tradicionals, no mecanitzats, i en l’elaboració d’un pa artesà, nutritiu i molt saborós.
Es obvi que l’oferta de pastisseries i forns de referencia als eixos comercials de compraeixample.cat és amplia, variada i, sobretot, de qualitat. En tot el territori trobem propostes que paga la pena tenir molt en compte i, també, opcions que cal no descartar si a més de gaudir d’un tast dolç volem preparar-ho nosaltres mateixos. A Waräo Chocolates al carrer Castillejos, 332 a la zona de Gaudi Comerç ho tenen tot per preparar els nostres propis dolços, des d’ingredients fins a estris, alhora que ofereixen un complet cartipàs de productes elaborats per ells mateixos, per a tot tipus de festes i esdeveniments. Una opció dolça i deliciosa que es completa amb un programa de tallers presencials i online, de rebosteria, galetes, gelats, cupcakes …
L’Eixample, un territori per llepar-se els dits!