Maridatges amb vins del món
5 de febrer de 2019
Des de ja fa temps, és habitual trobar en les prestatgeries i els lineals de les botigues d'alimentació de casa nostra, productes de cultures gastronòmiques alienes, alhora que, gairebé sense adonar-nos, hem incorporat tota mena de receptes de països pròxims i llunyans al nostre menú habitual i ja formen part dels nostres àpats diaris. Malgrat això, el que no és tan habitual, potser, és que acompanyem a aquestes receptes amb vins autòctons d'aquests països. Serà, potser, perquè som terra de vins i cedir el lloc a un vi estranger, ens costa.
Ara bé, al marge de les bondats dels nostres vins, és també cert ben cert que qualsevol maridatge resulta sempre millor amb els productes de la zona d'on prové el vi en qüestió. Donem una ullada als vins dels quatre països que acompanyen al nostre al capdamunt del rànquing de productors mundials de vi, per conèixer totes les possibilitats que ens ofereixen.
- Vins d'Itàlia: Aquest és el país que treballa amb més varietats de raïm del món. Alguna de les més típiques són la Sangiovese de la Toscana, origen dels coneguts vins de Chianti i Brunello di Montalcino; i la Nebbiolo del Piamonte, el raïm amb què s'elaboren vins com el Barolo o el Barbaresco. Els espumosos italians mariden bé amb els aperitius; per al peix, per exemple, una bona elecció són els Pinot Grigio del Friuli; mentre que per a les pastes, aus i plats amb salsa de tomàquet, una bona opció són els Chianti, Nebbiolo, Valpolicella o un negre de cos mitjà com el Montepulcciano d'Abruzzo. Pel tiramisú, un Moscato di Sicilia resultarà un company deliciós.
- Vins de França: La diversitat geogràfica i climàtica francesa afavoreix la producció de tota mena de vins en aquest país, des de negres sedosos amb aromes únics a blancs lleugers i molt especials. Alguns dels grans vins mundials tenen nom francès, com el Beaujolais, Bordeus, Borgonya o Medoc. Un vi dolç del Loira, un Chardonnay o un Pinot Noir mariden perfectament bé amb un bon foie gras; el mateix passa amb el Chardonnay de Borgonya i els plats d'aus; el Sauvignon blanc del Loira amb el peix o un plat de moules frites, típic del nord del país;; o amb el Bordeus i els plats de carns vermelles com el Boeuf Bourgignon.
- Vins d'EUA: En aquest país s'elaboren vins en 40 dels seus 50 estats, el que afavoreix una gamma de producte molt variada, encara que els Cabernet Sauvignon, els Chardonnay, Zinfande i Pinot Noir californians són els més coneguts. Des dels més frescos als més potents, aquests, es tracta de vins afruitats i amb una graduació alcohòlica alta. Els negres i rosats són ideals per a carns i els blancs per acompanyar formatges i pastes.
- Vins d'Austràlia: Aquest és un dels grans productors mundials de vi però també un dels orígens més desconeguts a casa nostra. El vi es produeix pràcticament a tot el territori nacional australià, encara que és a la regió del Sud la que concentra el número més gran de vinyes i vins de qualitat. Els de la Vall Barosa són els més coneguts, especialment els Shiraz, uns vins molt apropiats per acompanyar, per exemple, plats de carns, com l'emú o el cangur. També són molt apreciats els Riesling de la Vall Claire, ideals per maridar amb verdures a la brasa i formatges frescos i els Cabernet Sauvignon de la zona coneguda com a Coonawarra per fer el mateix amb qualsevol preparació de peix, com uns bons filets de peix de San Pedro o John Dory.