Metodologia SCRUM al sector de les TICs
3 de desembre de 2024
Pel que fa al desenvolupament tecnològic, les pimes i els autònoms han d'adaptar-se constantment per no quedar-se enrere. En aquest context, les metodologies àgils sorgeixen com una solució pràctica.
Una de les principals metodologies és SCRUM, aquesta et permetrà mantenir-te competitiu, especialment en un entorn canviant. T'ho expliquem!
Què són les TICs?
Es coneix com a TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) el conjunt d'eines i recursos tecnològics que permeten la creació, emmagatzematge, transmissió i processament de la informació. Dins aquest sector podem trobar múltiples àmbits professionals com la ciberseguretat, el cloud computing o el desenvolupament de software.
Segons dades de l'INE (2022), a Espanya hi ha unes 75.054 empreses al sector de les TIC que donen feina a 621.333 treballadors. A més, s'espera que per al 2026, aquest sector creixi entre un 5,3% y un 6,3% a nivell mundial, convertint-se en una de les indústries de més ràpid creixement.
Aquesta ràpida variació fa essencial mantenir una gestió que prioritzi la flexibilitat i el lliurament continu de valor. És per això que sorgeixen les metodologies àgils, com ara SCRUM. Però com pot ajudar les pimes i autònoms del sector TIC a millorar-ne el rendiment i gestionar projectes més ràpid? Descobreix-ho a continuació.
Què és la metodologia SCRUM?
SCRUM és una metodologia àgil de gestió de projectes que sutilitza principalment en el desenvolupament de programari, però que també ha trobat el seu lloc en molts altres sectors.
Es basa en la idea de dividir els projectes en cicles curts anomenats sprints, que permeten als equips lliurar resultats funcionals de manera incremental. Això fa que SCRUM sigui ideal per a projectes on les condicions i els requisits canvien ràpidament.
Per establir els valors, principis i pràctiques que han de seguir els equips, sorgeix el “Marc de SCRUM”. Aquest es compon dels membres de lequip, els artefactes i els esdeveniments necessaris per gestionar aquesta metodologia.
1. Equip SCRUM: totes aquelles persones que estaran involucrades en el projecte.
- Product owners: són els encarregats d'entendre les necessitats del client i definir les prioritats del projecte i transmetre aquesta informació a l'equip de desenvolupament.
- SCRUM masters: són els experts en aquesta metodologia. La seva funció principal és eliminar qualsevol barrera que pugui dificultar el progrés de lequip, ajudant a mantenir el ritme productiu i fomentant la creativitat del grup.
- Equip de desenvolupament SCRUM: són els encarregats de dur a terme el projecte, acostumen a incloure entre 5 i 7 membres.
2. Artefactes SCRUM: documents i informes creats i utilitzats.
- Backlog: és una llista dinàmica amb les tasques que ha de fer l'equip. El product owner ha de mantenir-la actualitzada.
- Backlog de l'sprint: són aquells elements seleccionats que es voldran implementar durant un sprint.
- L'increment: és l'objectiu de l'sprint actual més la suma dels resultats obtinguts als esprints anteriors, constitueix el producte o servei final que podrà ser usat.
3. Esdeveniments SCRUM: Són totes aquelles reunions que realitzen els equips de forma regular. Podem trobar les següents fases:
- Organització del backlog.
- Planificació d'sprints.
- Realització dels sprints.
- SCRUM o reunió ràpida diària.
- Revisió de l'sprint.
- Retrospectiva d'sprint.
Si ets un autònom o tens una pime enfocada al sector de les TIC, a continuació comptem com aquesta metodologia pot ajudar-te en el dia a dia i com, gràcies a ella, podràs dur a terme una gestió més eficient dels teus projectes.
SCRUM al sector de les TICs
En un entorn tan canviant, és essencial que comptis amb metodologies organitzades i flexibles que aportin a la teva pime una seguretat addicional davant dels possibles canvis. SCRUM es presenta com una solució molt encertada ja que compta amb nombrosos avantatges, entre els quals trobem:
- Més flexibilitat: gràcies a l'ús d'sprints curts, els equips poden adaptar-se ràpidament a canvis a l'entorn oa les prioritats del client.
- Millor col·laboració de l'equip: la comunicació constant dins l'equip fomenta un ambient col·laboratiu i evita malentesos.
- Lliurament continu de valor: l'objectiu de cada sprint és lliurar una versió funcional del producte, per la qual cosa es garanteix un avenç eficaç del projecte.
- Major control del risc: les avaluacions i reunions constats garanteixen la detecció i posterior correcció de problemes i errors.
A més de tots aquests beneficis, implementar una metodologia SCRUM és una tasca molt senzilla. Hi ha nombrosos programes i eines com Jira, Slack o Asana que et permetran implementar-la amb èxit.
A continuació, et detallem els passos que hauràs de seguir, tingues en compte que dins d'ells s'hauran de dur a terme els determinats esdeveniments:
Els esdeveniments SCRUM són totes aquelles reunions que fan els equips de forma regular.
- Definir l'equip SCRUM: heu d'assignar els tres rols existents: el product owner, l'scrum master i l'equip de desenvolupament.
- Planificar l'sprint: abans de començar cada cicle de treball, el vostre equip s'haurà de reunir per establir els objectius i les tasques que es duran a terme.
- Execució de l'sprint: se'n seleccionarà la durada, que pot ser entre una i quatre emanes.
- Revisió i retrospectiva: un cop hagueu acabat l'esprint, l'equip haurà d'avaluar les àrees i que funcionen i les que necessiten millorar.
Com heu pogut veure, si un dels vostres objectius és millorar l'organització interna i poder lliurar resultats de forma més ràpida i eficaç, la metodologia SCRUM és per a tu. No dubtis a provar-ho!
I, si vols descobrir encara més continguts sobre les metodologies àgils, podràs trobar més informació aquí.