Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Nadal, temps de regals

1 de desembre de 2017

Nadal és temps de regals per excel·lència. Qui més qui menys durant aquestes pròximes setmanes farà o rebrà un regal i és que al desembre i gener les dates senyalades en què intercanviem presents es succeeixen una darrera l'altre... Nadal, Tió, Reis, amic invisible, Cap d'Any,... Aaaahhhh!!!!! Segur que ara, molts dels que ens estan llegint s'han posat ja les mans al cap només pensar-ho i s'han adonat que un any més, ja fan tard...

Tranquil·litat tothom! Només cal donar-se una volta per les botigues de Compra Eixample, per trobar-ho tot,... absolutament tot. A més, si consulteu el nostre aparador virtual, a la pàgina principal d'aquest mateix web trobareu un munt d'idees i de promocions que us permetran comprar amb avantatges a les botigues de l'Eixample de Barcelona.

Veiem d'on ve aquesta tradició de fer regals al Nadal. El cert és que la història està plena de cites concretes que la justifiquen i que, molt probablement, plegades, han donat forma a la realitat actual. Unes d'aquestes primeres referències ens trasllada a l'època dels romans, i més concretament a les festivitats de les Saturnalies, i Kalends. La primera data del 217 aC i honorava a Saturn, déu de l'agricultura. En els seus primers anys, la celebració se cenyia a uns pocs dies, però l'atractiu del banquet públic, l'ambient de carnaval i, sobretot, l'intercanvi de regals va fer que se li acabessin dedicant set dies, del 17 al 23 de desembre. Segons diverses fonts, a aquest període li seguia, ja a finals del segle I aC, la festivitat que celebrava el primer dia de l'any. Aquest dia la gent s'intercanviaven branques d'arbre de fulla perenne, espelmes, i també mel i pastissos per desitjar un any dolc i pròsper. Els nens rebien ninos de fang que es compraven a les fires. Els obsequis eren també una demostració d'alegria per sobreviure un any més, quelcom no sempre senzill en aquelles èpoques remotes.

Molts anys més tard, al segle IV, sembla que va existir un jove molt ric i orfe de nom Nicolau que va repartir la seva fortuna entre els més pobres i que per fer-ho entrava de nit i d'amagat a casa de la gent i els deixava diners, entre altres llocs, a l'interior de mitges i mitjons. Després de la seva mort, Nicolau va esdevenir sant i, des de llavors es va començar a celebrar el seu dia, el 6 de desembre amb intercanvi d'obsequis entre la gent. Al segle X la majoria de països ja practicava aquesta tradició, i a més dels obsequis fets a casa es començava a comprar altres per regalar.

Sant Nicolau va evolucionar al llarg dels segles i sembla que va arribar als Estats Units amb l'aspecte d'un bisbe de bon viure que repartia regals el dia 25 de desembre. Just un dia abans del “boxing day” anglès, el dia en què segles enrere, les classes més altes, lliuraven cistells amb menjar a les persones que treballaven per a ells.

A totes aquestes referències, cal afegir l'única que sembla que té un origen cristià, i que és la tradició dels regals de reis. Aquesta té el seu origen al segle XVI, quan es va establir la celebració conjunta, del 5 al 6 de gener, de la primera Epifania i la festivitat dels Reis d'Orient, una data en què abans, segons una tradició pagana francesa, era habitual que els més rics fessin regals als seus servents. Fixant el dia dels Reis de l'Orient en aquesta data, l'església va donar un nou caràcter a aquests presents, que des de llavors els “portaven” ses majestats. 

Poc després, al voltant del segle XVIII s'estengué, en la versió que avui dia coneixem altre de les tradicions més populars de casa nostra per a fer regals, el tió. Donar-li cops de bastó a aquest tronc per a fer-lo cagar era simbòlicament la forma de demanar a la natura que durant el solstici d'hivern havia de continuar generant béns fungibles. 

Finalment i en capítol a part trobem l'amic invisible, un costum que cada cop guanya més adeptes i que té un origen res clar. Alguns el situen al segle XIX i en la prohibició a dones casades o compromeses veneçolanes de tenir amics especials, d'aquí l'opció de reunir-se en grups i poder-se intercanviar regals de forma anònima. Altres referències situen, però, aquest origen a Escandinàvia en honor als ajudants del Pare Noel i les versions més modernes, a un nord-americà vingut a més que va repartir diners durant més de dues dècades de forma anònima. 

Tot plegat sembla indicar que la predisposició de la gent a obsequiar amb regals als seus familiars i amics en aquestes dates de desembre i gener ve de molt enrere. Per tant, ben mirat, potser no té res d'estrany aquest afany innat per regalar que de sobte ens sobrevé cada any quan arriben aquestes dates,...

Identificat l'origen de tot plegat, només ens queda seguir complint amb la tradició i per fer-ho, res millor que les botigues de Compra Eixample. Som el comerç del barri, els teus veïns, les botigues del costat de casa, de l'oficina, de l'escola,.. et coneixem i ens coneixes i ens encantarà ajudar-te a trobar el millor regal. A Compra Eixample trobareu dolços, joguines, joies, moda, complements per a la persona, articles per a la llar, botigues d'electrònica, llibreries, òptiques, perfumeries, ... comerços únics en la seva classe, botigues per col·leccionistes, per apassionats del còmic, per als que aposten pel producte i article ecològic, per als que practiquen esport, pels aficionats als vins, a la gastronomia, per als que els agrada viatjar, ballar, fer labors,... a Compra Eixample trobareu de tot... i, el més important, trobareu el regal que esteu buscant.

Bon Nadal i bons regals a tothom!

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
03.12.2024
Metodologia SCRUM al sector de les TICs
Pel que fa al desenvolupament tecnològic, les pimes i els autònoms han d'adaptar-se constantment per no quedar-se enrere. En aquest context, les metodologies àgils sorgeixen com una solució pràctica. Una de les...
+ info
19.11.2024
Coneix la teva competència fent un benchmark
T'agradaria distingir-te de la teva competència? Si tens una pime o ets autònom, una de les millors maneres d'obtenir aquest avantatge és estudiar aquells negocis que competeixen al teu sector. En aquest article explicarem...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X