Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Reciclar i customitzar la roba

11 de gener de 2017

No és senzill i potser trigarà encara un temps llarg en arribar al nivell de desenvolupament que té a altres ciutats d'Europa, però, a poc a poc, la cultura de l’aprofitament de les coses, la del no llençar... ha començat a fer-se un lloc a casa nostra. Fins ara, tots aquests paràmetres lligats al reciclatge, però, eren sovint relacionats amb sectors com els dels mobles i altres complements per a la llar. Ara bé, el sector de la moda tèxtil no s'ha quedat al marge d'aquesta nova realitat i de la mà de corrents com el DiY –fes-t'ho tu mateix–, el reciclatge –oferir un nou us a una peça en desús– o l'upcycling –recuperar i transformar una peça en altre igual o de major utilitat i valor–, s'està mostrant especialment dinàmic, havent aconseguit crear un pro-actiu moviment que aposta per reciclar, personalitzar –"customitzar"–, i donar una nova vida a les peces de roba i complements amuntegades al fons de l'armari. Com a eix de referència de tot plegat, una aposta decidida per la sostenibilitat en tots els seus sentits.

El ventall de possibilitats que contempla el reciclatge i "customització" de la roba és tan ampli com la diversitat d'actors que l'alimenten i donen forma,... des de petites merceries a comerços de tèxtil, establiments especialitzats en la venda de maquinària per a cosir, botigues de labors, amants de la costura, de la moda, dissenyadors, creatius i tot tipus de persones més o menys hàbils en l'ús de l'agulla, les tisores i... la imaginació! 

Si som mitjanament hàbils podem provar nosaltres mateixos de reciclar la nostra roba i complements, podem començar visitant establiments com Trossets, al carrer Mallorca, 532 a Encantsnous Eix Comercial. Són especialistes en Patchwork i també en llanes. En un tres i no res, són capaces d'ajudar-nos a transformar una avorrida bossa de mà, en una alegre bosseta amb un disseny acolorit i únic. En aquest establiment trobarem tot el necessari per treballar aquesta tècnica i també cursos i tallers, si el que volem és iniciar-nos o perfeccionar la nostra feina amb l’agulla.

La mateixa traça i servei personalitzat ofereixen l’equip de Colors de Patch, al carrer Padilla, 279 a l'Eix Comercial Sagrada Família.. Tenen teles de totes les temàtiques que us pugueu imaginar, a més d’accessòries, buates, entreteles,... Disposen d’escola de patchwork, i ofereixen també, tallers de llanes a ganxet, punt de mitja, o pintura sobre seda, tècniques, un cop més, molt útils si volem aconseguir un toc personal i únic en la transformació de les nostres peces de roba.

El Patchwork, és una tècnica sorgida, precisament, per reaprofitar peces de roba malmeses. Expliquen que les seves impulsores van ser les dones americanes durant la Gran Depressió de 1929 que davant la manca de recursos van posar de moda recosir la roba amb petits pedaços (patches en anglès). Avui dia, el patchwork és reconegut per ser una tècnica de costura amb una grandíssima dosis de creativitat, basada en la unió de petits fragments de roba de diferent material, color i mida, que cosits entre si prenen diferents formes creant dissenys realment espectaculars.

Pantalons, vestits, samarretes, bosses, abrics,... són peces susceptibles a ser treballades amb la tècnica del patchwork, igual que múltiples complements per a la llar, com coixins o cobrellits que amb una mica d'imaginació per la nostra part poden canviar totalment d'aspecte, de la nit al dia.

Una altra excel·lent opció a la qual recórrer per tal d'aprofitar la nostra roba és atorgar-li un nou aspecte. Per aconseguir-ho ho podem fer canviant determinades parts del seu disseny, allargant, escorçant, fent nous talls,... o bé afegint nous complements com petits detalls de marroquineria a la roba, cinturons, aplicacions de materials diversos,... Per proveir-nos de tot això, res millor que les merceries de tota la vida i també establiments especialitzats en teixits, com Teixits Borbón a Encantsnous Eix Comercial, concretament al passadís B-33 d'aquest popular centre comercial. En aquest tipus de botiga podem trobar gran varietat de teixits, estampats i colors i podem comprar la roba al detall segons el material que necessitem per a transformar la peça que volem reciclar. Un punt per aquí, un altre per allà, un detallet a la màniga i altre a la solapa... i uala!!!.... ja tenim una nova jaqueta. I si a sobre tenim gràcia, amb la transformació podem aconseguir una peça vintage, tan de moda avui dia!!

Una altra forma d'assegurar una segona vida a les peces de vestir són els establiments especialitzats en roba de segona mà. Encara que al nostre país encara no són molt habituals, en altres cultures com l’anglosaxona o també als països del nord i centre d'Europa és habitual trobar-ne no només a determinats barris de les ciutats, sinó també a alguns de carrers comercials principals. En el nostre país, majoritàriament, els establiments que operen aquest concepte, estan lligats al tercer sector. Tal és el cas, per exemple, de la botiga Humana, del carrer Provença, 500 a l'Eix Comercial Sagrada Família. En aquest tipus d'establiments, reben la roba de donacions. La trien, renten i reacondicionen i la posen de nou a la venda a preus molt competitius, destinant els beneficis de les vendes a projectes de cooperació, en el caso de Humana orientats a impulsar el progrés de comunitats del Sud i el foment de l'educació i la sensibilització al desenvolupament al Nord.

I si aquest reportatge t'he ha despertat les ganes de donar-li un nou aire a la teva roba, vols millorar la teva tècnica en el redisseny de les teves peces o no tens ni idea i vols aprendre, res millor que apuntar-se als tallers de costura, brodat aplicat i customizatge d'Upcycling Barcelona, al carrer Diputació, 356 a l'Eix Fort Pienc. Aquest establiment únic, actua de plataforma de dissenyadors upcycling a la nostra ciutat, ofereix cursos a tots els interessats en redissenyar el seu armari i també ven moda i complements exclusius creats per dissenyadors de Barcelona i Berlín. La visita és més que recomanable!

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
02.04.2024
Copilot: l'assistent total per a la teva pime
Segur que alguna vegada has hagut d'enfrontar-te a extensos documents i hi has invertit moltes hores. Ara, però, amb l'arribada de la Intel·ligència Artificial, pots accelerar els processos i realitzar tasques en molt menys temps....
+ info
02.04.2024
Coneix els beneficis d'implantar un CRM a la teva pime
Imagina tenir al teu abast una eina que no sols organitza les teves dades, sinó que potencia cada interacció amb els teus clients. Amb un CRM, ho pots fer! És un sistema de gestió de relacions amb el client que...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X