Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Un Eixample de llibre

1 d'abril de 2018

Si hi ha un territori a Barcelona sobre el que s'ha escrit àmpliament des de la darreria del segle XIX fins avui dia aquest és l'Eixample. Els seus orígens, la seva arquitectura, els seus carrers, els seus veïns,...la seva singularitat han donat peu a nombroses obres literàries de tots els gèneres i estils.

Un gruix molt important d'aquests llibres estan directament relacionats amb l'origen, construcció i configuració del mateix districte, un espai únic a Barcelona, el naixement del qual va marcar un abans i un després a la història de la ciutat. Són un bon exemple, d'aquest tipus d'obres, títols com "L'Eixample" de Gabriel Pernau i Frederic Camallonga que ens conviden a descobrir l'origen de l'antiga Esquerra i Dreta de l'Eixample, del Fort Pienc, del barri de la Sagrada Família i del de Sant Antoni; "L'Eixample. Gènesi i Construcció" de Manel Guardia o "L'Eixample, secrets d'un sistema constructiu" d'Antoni Patrici, que s'endinsa en l'anàlisi dels materials i de les tècniques constructives utilitzades durant l'edificació del districte.

Ara bé, si els orígens de l'Eixample són fascinants, també ho és la figura del seu ideòleg, el polifacètic i sovint desconcertant Ildefons Cerdà, retratat en diferents obres com "La Barcelona de Cerdà: la càbala i la construcció de l'Eixample" de F. Xavier Hernández Cardona, on es posa sobre la taula l'herència de la tradició maçònica i cabalística a l'Eixample; "La Semiòtica de l'Eixample Cerdà" d'Albert Serratosa; "Cerdà, 150 años de modernidad" de Joaquina Ballarín i Francesc Magrinyà o "El enigma de Cerdà" de Toni Carrère, qui fent ús de l'apassionant figura de Cerdà, orquestra un distret text, entre novel·la d'aventures i narrativa històrica, en el que l'Eixample i el seu creador esdevenen protagonistes.

I és precisament, en el gènere de narrativa història i crònica social on l'Eixample ha esdevingut, també, protagonista destacat de plomes reconegudes i anònimes d'arreu. "Memòries del Districte", presentat a principis d'aquest 2018, recull, per exemple, la visió i la vinculació que tenen amb el territori persones que viuen i treballen a l'Eixample, com la cuinera Ada Parella, l'empresari Javier de las Muelas, o personatges menys coneguts, però no per això menys influents, com el president de l'AAVV de Fort Pienc, Joaquim Mallén. "Dones de l'Eixample", per la seva banda, fa un recorregut pel dia a dia i fets més destacats de l'Eixample, des de principis del segle XX fins a l'actualitat, de la mà d'un grup de dones del districte coordinades per la historiadora Isabel segura; mentre que "L'Eixample vist per 20 veïns" de Patrícia Gabacho, esdevé altre curiós recull de visions personals i suggestives sobre el territori en boca de personatges il·lustres com Josep M. Espinàs, o M. Aurèlia Capmany, entre altres. Cal destacar, a més, en aquest capítol dedicat a la crònica històrica i social del Districte, altres títols com "Vida privada" de Josep Ma. de Segarra", "Un senyor de Barcelona" de Josep Pla, "1001 secrets de la Barcelona burgesa" de Núria Miret Antolí, o "L'Esplendor de la Barcelona burgesa" de Lluís Permanyer, totes obres de gran valor i rigor sobre el paper de l'Eixample en la nova dimensió de la burgesia barcelonina en els darrers 160 anys.

La singularitat del disseny de l'Eixample, el seu paisatge urbanístic, la seva gent i el seu paper referent ha propiciat, també, que el Districte s'hagi convertit en escenari d'històries imaginades i novel·lades de tot tipus i gènere, com "L'Esbudellador de l'Eixample", de Xavier Vernetta; "Mac y su contratiempo" d'Enrique Vila-Matas; "Xamfrà de tardor" de Josep Abanell; "La febre de l'or" de Narcís Oller; "La ciutat dels prodigis" i "La veritat sobre el cas Savolta" d'Eduardo Mendoza, "Nada" de Carmen Laforet o "Impostura" d'Enrique Vila-Matas, entre altres.

Finalment destacar, també, obres de gran valor per a la coneixença del territori com "Els Interiors d'Illa de l'Eixample. El significat dels seus noms" de Lluís Permanyer; "Modernisme perdut de l'Eixample" de Xavier Gonzàlez i Raquel Lacuesta, en el que es recupera la memòria d'elements destruïts a l'Eixample de Barcelona o "Redescobrint l'Eixample" de Sagar Fornies qui ens convida a retrobar-nos amb l'Eixample a través de dibuixos fets al seu quadern de viatge.

Des de Compra Eixample convidem a tots els interessats en la història, la crònica, els personatges, els carrers, la gent, els comerços,… de l'Eixample, a ampliar i completar aquesta compilació de llibres visitant les llibreries de CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudí Shopping, Eix Comercial Sagrada Família, Sant Antoni Comerç i al Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni. Al mapa, totes les adreces. No hi ha pèrdua!

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
05.02.2019
Maridatges amb vins del món
Des de ja fa temps, és habitual trobar en les prestatgeries i els lineals de les botigues d'alimentació de casa nostra, productes de cultures gastronòmiques alienes, alhora que, gairebé sense adonar-nos, hem incorporat tota...
+ info
01.01.2019
Cinc secrets per fer una compra saludable i equilibrada
La dieta i l’exercici són la base d’una bona salut i és per això que la compra d’aliments, més enllà d’una activitat necessària i rutinària cal que sigui, per sobre de tot, un acte...
+ info
Botiga del Mes
Corkland, moda sostenible fabricada 100% amb suro naturalCorkland, moda sostenible fabricada 100% amb suro natural
Corkland, moda sostenible fabricada 100% amb suro natural

Sabíeu que molt a prop de la Sagrada Família existeix un petit país del suro? L'heu visitat mai? Es diu Corkland -"cork" (suro) i "land" (país)-  està al carrer València 465, a l’Eix Comercial Sagrada Família i és la primera botiga a tot Espanya dedicada a la moda sostenible en suro. Estan especialitzats en bosses, bijuteria i complements de disseny, creatius i amb estil, confeccionats exclusivament amb aquest material.

Llegir més
Carregant...
x
X