Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Marketplaces 101: una guia essencial per a pimes i autònoms

19 de març de 2024

Gràcies a la transformació digital, les pimes i autònoms han trobat noves maneres de vendre els seus productes i serveis al canal online. Un exemple són els marketplaces i, si vols conèixer tots els detalls sobre ells i com participar-hi, en aquest monogràfic t'ensenyem com.

La transformació digital i els avenços tecnològics han introduït noves maneres de comunicar-nos, de treballar i noves maneres de comprar i vendre productes i serveis. Els marketplaces són plataformes en línia on qualsevol pime o autònom pot vendre els seus productes, és a dir, un punt de trobada entre venedors i compradors, amb l'avantatge de no estar limitat a cap espai físic ni àrea geogràfica.

D'una banda, un marketplace és una plataforma en línia on qualsevol petita empresa o autònom té l'oportunitat de posar els seus productes i serveis a la venda. Hi ha diferents tipus de marketplaces depenent de les seves peculiaritats:

 • Marketplace On-demandcentrats en el lliurament de productes o serveis de manera immediata per satisfer una necessitat urgent dels compradors.
 • Marketplace Gestionats: ofereixen tot tipus de productes de diferents marques, generalment en un mode de venda B2C (“Business to Customer”, per les sigles en anglès), és a dir, de negoci a consumidor.
 • Marketplace Comunitaris: aquells en què els usuaris finals són tant els venedors com els compradors, és a dir, es fan transaccions d'igual a igual.
 • Marketplace B2B (Business to Business): aquells adreçats d'empreses a empreses.

D'altra banda, hi ha nombrosos beneficis per als venedors que decideixen començar a operar en un marketplace existent. Entre ells es troben:

 • Major exposició i visibilitat.
 • Estalvi en publicitat.
 • Servir-se de la infraestructura tecnològica.
 • Dades i anàlisi.
 • Reducció de barreres dentrada.

En cas que hi hagi un marketplace que s'ajusti a les necessitats requerides com a venedor, els passos que s'han de seguir per operar-hi són els següents:

 • Seleccionar el marketplace que s'adapti millor als productes o serveis de l'empresa en qüestió.
 • Obrir un compte al marketplace.
 • Pujar el catàleg.
 • Mantenir un registre actualitzat de l'inventari.
 • Establir els preus.
 • Gestionar les comandes eficientment.
 • Gestionar la logística de les comandes.
 • Proporcionar una atenció adequada al client: estar disponible per respondre preguntes i resoldre problemes dels clients, proporcionant un servei d'alta qualitat.
 • Establir i comunicar clarament les polítiques de devolució.

Tot i això, és possible que, com a venedor, no hi hagi cap marketplace que s'adapti a les necessitats que requereix el negoci. Per fer-ho, és possible crear un marketplace propi. Per aconseguir la seva correcta operativa, heu de tenir una sèrie de funcionalitats que s'aconsegueixen a través de:

 • Plataformes de comerç electrònic especialitzades en la creació de marketplaces. Per exemple: Izberg, Magento o Mirkl.
 • Plataformes de gestió d'inventari, que permeten portar un control de tots els productes, la comptabilitat o les compres, millorant així l'eficiència de la pime. Per exemple: Odoo, SAP Business One o Microsoft Dynamics 365 Business Central.
 • Plataformes de gestió de pagaments, és a dir, un sistema o programari dissenyat per facilitar i gestionar les transaccions econòmiques. Per exemple: Stripe, Paypal o Square.
 • Gestió de la logística: decidir si és el venedor que opera al marketplace el que s'encarregue de la logística de les comandes o si serà el gestor del marketplace l'encarregat de fer-ho.

En definitiva, els marketplaces han crescut de manera significativa en els darrers anys, alhora que ajudaven a créixer altres empreses i poden suposar una gran ajuda per a totes les pimes i autònoms. Conèixer les diferents plataformes, les seves característiques, saber com iniciar-se i quines eines són necessàries per a la gestió adequada del negoci, són clau per ajudar a créixer i consolidar empreses de totes les mides.

Acelera Pyme - red.es

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
16.04.2024
La moda i les campanyes a Instagram: Meta Business Suite
Estàs buscant portar el teu negoci de moda al següent nivell al món digital? No busquis més! Meta Business Suite és la solució perfecta per a botigues de roba i accessoris que volen destacar a Instagram i assolir...
+ info
16.04.2024
Promociona la teva immobiliària mitjançant la creació de vídeos
Les xarxes socials i la revolució dels vídeos curts han transformat completament la forma de promocionar el sector immobiliari. En aquest post, t'ensenyem com crear contingut de qualitat que ajuda a connectar amb els teus clients ia...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X