Menjar de carmanyola està de moda
3 de març de 2016
Més enllà de les connotacions idíl·liques que potser alguns associen al fet de gaudir d'un àpat de carmanyola o tupper a l'ombra d'un arbre del parc o de la plaça del costat de l'oficina, el cert és que aquest és un exercici que en els darrers temps, s'ha convertit en una opció obligada per a molts. I si per a uns, l'obligació ha vingut donada per la necessitat d'estalviar en uns temps en què l'economia deixa poc marge a les despeses extres, per a altres, la carmanyola ha esdevingut l'única alternativa per poder complir amb una nova distribució d'horaris en la que es prioritza més finalitzar abans la jornada que no pas el temps de descans al migdia. També són molts els que per motius de salut, intoleràncies, al·lèrgies, ... han hagut de recórrer a la carmanyola com la millor opció per assegurar-se una dieta a la seva mida.
Les lunch boxes
Sigui per una raó o altra, el cert és que cada vegada són més els que han optat pel tupper en el seu dia a dia. Aquest fet ha afavorit la visió diària de moltes persones amunt i avall amb les seves carmanyoles reconvertides, avui, en atractives bosses de transport de menjar, també conegudes com lunch box. D'aquestes bosses on és possible guardar de forma ordenada un o més recipients, hi ha de diferent tipus, mides i dissenys. En aquest sentit, paga la pena prioritzar la mida de la lunch box sobre la resta de variable, i comprar-la més o menys gran segons si tenim planejat "tirar" d'un únic recipient a modus de plat combinat, o si bé, per contra, la nostra idea és preparar un parell de plats a l'estil del menú de tota la vida. De la mateixa manera, i per una qüestió merament pràctica, també ens caldrà decidir si ens convé més una bossa rígida o una plegable, o si volem la lunch box amb cinta o no, per poder-la transportar com una bossa convencional. El que sí que és recomanable en qualsevol cas, i per una qüestió de seguretat alimentària, és optar per bosses ad hoc o tèrmiques capaces de conservar durant un temps raonable el nostre menjar a temperatura (fred). Decidits tots aquests punts, ens quedarà potser el més banal però sovint, també, el més difícil... el del disseny de la bossa. Els fabricants han fet un important salt endavant en aquest àmbit i ens ofereixen una gamma molt amplia, amb acabats pensats per a homes, dones, nens, per gustos més convencionals, per estils més moderns, ..., etc.
Pel que fa a les opcions de recipients on guardar el dinar a transportar, les possibilitats també són moltes. Les més pràctiques, sens dubte, tuppers que tanquen de forma hermètica, es poden escalfar al microones i són fàcils de rentar. A establiments, com Maite, cuina, taula i decoració i René Electrodomèstics, a l'Eix de Sagrada Família i Eix Fort Pienc, respectivament, trobareu una bona selecció d'aquesta nova generació de bosses i recipients, i fins i tot en el segon d'aquests establiments, cursets de cuina per omplir la carmanyola.
El menjar
I és que amb la bossa i el tupper a la mà caldrà decidir que posem a dins! El primer que cal tenir en compte és que si tenim previst utilitzar la carmanyola diàriament, el millor és planificar el menú setmanal. Això farà més senzill ajustar-nos als hàbits saludables d'una dieta equilibrada, incorporar aliments dels diferents grups de la piràmide, i evitar el risc que la improvisació ens porti a utilitzar només aquells més senzills de preparar o simplement que tinguem en aquell moment a mà. Una planificació correcta ens permetrà, a més, comprar fresc i enriquir la nostra dieta amb productes de temporada com els que ofereixen els paradistes del Mercat de Sant Antoni a l'Eix de Sant Antoni Comerç , o a establiments com el Pagès d'Or, d’aquest mateix Eix, especialitzat en tot tipus de productes artesanals i ecològics de venda a granel, o a Pirineu en Boca a l'Eix del Cor Eixample, un establiment en el que podem trobar formatges, carns i embotits de la zona pirenaica- de Catalunya al País Basc i França- amb el denominador comú, tots ells, d'haver estat elaborats de manera artesanal i a "l'estil de les nostres àvies". La botiga Dieta, a l'Eix de Sagrada Família, és altra opció més que recomanables per omplir les nostres carmanyoles. Allà ens podem proveir de tot tipus de fruita i verdura ecològica de primera qualitat.
Amb els productes de qualsevol d'aquestes botigues ens podrem assegurar un menú complet per a tota la setmana, sent important, en tots els casos, ajustar les racions a les nostres necessitats; intentar evitar productes amb alt risc de contaminació com l'ou; recordar afegir una peça de fruita al nostre àpat i opcionalment, també de pa, preferiblement artesanal com els que preparen a Mr. Bread, a Encants Nous Eix Comercial; i complementar la nostra dieta, ja a casa, amb aquells productes que per les seves característiques no presenten bons resultats quan són sotmesos a reescalfaments després de la seva elaboració, i que per tant, molt probablement haurem evitat al tupper - tal és el cas del peix a la planxa o el pit de pollastre, per exemple-.
Preparat i a punt per menjar
Tenint en compte aquests senzills consells, podem concloure que la complexitat del dinar de carmanyola és pràcticament nul·la, i que el secret de l'èxit depèn d'una bona planificació i un bon proveïment. Ara bé, si malgrat tot, per la raó que sigui no ens podem fer càrrec de la preparació diària del nostre tupper, al territori de Compra Eixample no manquen les opcions d'establiments especialitzats en l'elaboració diària de plats preparats. Són botigues de referència en aquest sentit, tant per l'ús de productes de primera qualitat, com per la seva feina davant els fogons i elaboració artesanal, establiments com Pili La Pasta a l'Eix del Cor Eixample , amb oferta diària de pasta fresca casolana; la Xarcuteria Tobella a Encants Nous Eix Comercial , coneguda per la seva oferta de formatges, i preparacions amb salmó, patés,...; La Forqueta a Gaudi Comerç , que elaboren, segons molts, unes de les millors croquetes de la ciutat; la Xarcuteria Domènech, també a Gaudi Comerç, especialista en pollastre a l'ast, conill, macarrons i canelons casolans o Bo per Endur a l’Eix Fort Pienc , on ofereixen als seus clients un menú diari per emportar de plats, també casolans, recents preparats.
Opteu per la carmanyola o per un plat preparat, ... només ens resta desitjar-vos un bon profit!