Neix la cartera digital personal per a persones ciutadanes, residents i empreses de la Unió Europea
5 de març de 2024
Igual que va passar amb el naixement de l'euro i la unificació de monedes de la Unió Europea, arriba ara la Identitat Digital Europea que, amb el mateix objectiu, cerca que totes les persones i empreses dels estats membres puguin identificar-se de manera segura.
Aquest format, anomenat cartera digital, permet identificar-se i també accedir a serveis públics i privats, tant en línia com fora de línia. En breu, estarà disponible i avui, us apropem informació sobre aquest nou pas en la digitalització europea.
Segons una enquesta realitzada pel Eurobaròmetre, el 63% de la ciutadania de la Unió Europea vol una identificació digital unificada. A aquesta dada, se li suma una altra de la mateixa enquesta que revela que un 72% vol saber com es tracten les dades en entorns digitals ja que desconeixen la seguretat dels canals.
Clarament, la digitalització de la societat europea s'obre pas, i cada any es posen en marxa més mesures perquè aquesta digitalització sigui real, segura i útil. Per això aquesta cartera digital neixi per facilitar múltiples tràmits i promoure un accés a serveis més senzill.
Fonaments sobre els quals neix la Identitat Digital Europea
La idea de la cartera digital europea és evitar les deficiències que s'han detectat en les identificacions digitals que promouen les diferents administracions de la UE.
Actualment, hi ha desigualtat entre països ja que en alguns llocs no estan disponibles per a tota la ciutadania, en altres no són vàlids més enllà del seu territori i, en alguns s'han localitzat bretxes de seguretat que posen en risc dades privades.
En base a tot això, els fonaments sobre els quals es crea aquesta cartera digital són:
- Un accés democràtic per a tota la ciutadania, totes les persones residents i totes les empreses.
- Un format multiús vàlid tant per identificar-se com per confirmar informació personal, per fer tràmits i per accedir a serveis públics i privats.
- Un mètode adaptatiu perquè cada persona i empresa esculli quines dades i certificats comparteix i, a més, poder fer un seguiment de qui els han vist o sol·licitat.
Beneficis d´una identitat digital comunitària
Un cop més, la Unió Europea promou una mobilitat transfronterera sense complicacions, ja que la cartera digital és una eina digital accessible des d'un dispositiu mòbil i des de qualsevol país que formi part de l'aliança. I, estudiada amb més detall, ofereix avantatges com:
- Facilitar la identificació a tota la ciutadania i empreses europees que tinguin dret a tenir un document d'identitat del país d'origen perquè gaudeixin d'una identitat digital de la Unió Europea.
- Decidir quina informació es comparteix, controlant de forma personal les dades i els certificats que es volen mostrar.
- Facilitar tràmits amb institucions públiques com ara tenir signatura electrònica, emmagatzemar i intercanviar certificats de residència, treball, estudi o el permís de conduir, sol·licitar una plaça o beca a universitats europees, presentar impostos, informar de canvis de domicili, emmagatzemar receptes mèdiques o sol·licitar certificats de tota mena.
- Facilitar tràmits amb empreses privades com fer una reserva d'hotel, llogar un cotxe, signar un contracte o, entre d'altres, obrir un compte bancari i demanar un préstec.
Segons una enquesta realitzada pel Eurobaròmetre, el 63% de la ciutadania de la Unió Europea vol una identificació digital unificada.
Quins dubtes genera la identificació digital?
Segons les enquestes de l'Eurobaròmetre, més de meitat de la població de la Unió Europea aposta per la digitalització a tots els àmbits i aprova les iniciatives que s'enfoquen en aquest sentit.
Tot i això, la cartera digital també està generant dubtes com, per exemple, la bretxa digital generacional que afecta la població de més edat atès que adopten la digitalització de forma lenta. En aquest sentit, cal tenir en compte que la cartera digital no vol dir que les identificacions tradicionals a nivell nacional perdin vigor i, per tant, continuaran sent mètodes vàlids.
Altres dubtes sorgeixen sobre la inseguretat que genera el fet de tenir les dades personals accessibles a la xarxa. Per eliminar aquesta incertesa, des d'abril del 2023 s'han posat en marxa proves a gran escala en què estan participant més de 250 empreses i administracions públiques de 25 estats membres, Noruega, Islàndia i Ucraïna. Amb això, s'està estudiant a fons aquesta eina perquè, en el moment que estigui disponible, la seva seguretat sigui màxima.
Els informes d'aquests estudis s'actualitzen de manera regular i s'hi pot accedir des de EUDI Wallet.
Alineat amb el marc del Reglament eIDAS, la cartera digital és una fita més en la unificació dels estats membres de la Unió Europea per agilitzar tràmits estatals i interestatals comuns per a persones i empreses. Per tant, demostra que la digitalització és un motor perquè les administracions públiques siguin més accessibles. En poc temps, la cartera digital serà aquí. Us informarem quan estigui activa!