Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Què és una factura proforma i com fer-la?

8 de novembre de 2022

A l'ampli món de la facturació, les factures proformes són especialment particulars per la seva validesa legal i comercial. Saps realment per a què serveixen? T'ho expliquem en aquest post! 

El tema de la facturació és un assumpte important per emprendre un negoci. Hi ha diversos tipus de factura com la factura ordinària, simplificada, rectificativa i electrònica, entre les quals la factura ordinària és la més comuna. No obstant això, potser has sentit parlar de la factura proforma.

Aquest tipus de factura sol ser utilitzat per documentar acords comercials, especialment en transaccions internacionals per tal d'evitar qualsevol tipus de confusió. El seu ús és perquè aquesta inclou tots els detalls relatius a la compravenda de béns o serveis, però no té validesa fiscal. A continuació, t'expliquem la raó de ser de les factures proformes i quins són els usos més comuns.

Què és una factura proforma i per a què serveix?

Aquest tipus de factura consisteix en un document de caràcter informatiu les dades del qual caldria incloure en una factura comercial. La finalitat principal és proporcionar al comprador tota la informació necessària sobre els elements que componen la transacció. Normalment, la seva emissió coincideix amb moments previs a la realització de l'operació, encara que això no suposa cap obligació de pagament i compromís que es faci l'operació. 

A diferència d'una factura comercial, la factura proforma no té validesa a efectes comptables, ja que no es registra ni entra dins de la facturació de l'empresa. Tampoc no es presenta a l'Agència Tributària, per la qual cosa no té validesa legal. Això no vol dir, però, que no tingui alguna utilitat. Aquest tipus de factura sí que es pot utilitzar per exigir que es respectin les condicions del contracte. 

Un altre dels usos més comuns de la factura proforma és el relatiu a la sol·licitud de crèdits per justificar la petició de diners. També se sol fer servir en casos relacionats amb el comerç exterior per justificar l'enviament de mercaderies com poden ser les mostres. 

En què diferencia una factura proforma d'un pressupost? 

Segurament la factura proforma et recorda un pressupost. No obstant, encara que tots dos documents són molt similars, l'ús que se li dóna a cadascú és diferent. Un pressupost és un primer document informatiu que s'entén com una oferta i la seva funció, normalment és iniciar una negociació. Per tant, pot ser acceptat, rebutjat i modificat. En canvi, la factura proforma sol ser un reflex de la factura final que s'envia un cop acceptat el pressupost. 

Quan pots fer servir una factura proforma?  

  • En cas que s'hagi formalitzat una comanda, però el client encara no ha completat el pagament, ni s'ha lliurat la mercaderia.  
  • Quan vulguis accedir a algun tipus de finançament o préstec bancari, la factura proforma servirà per comprovar les condicions del préstec.
  • Per comprovar la rendibilitat real que tenen els plans de viabilitat o com a document que acrediti les despeses dun projecte que encara no shagi posat en marxa.
  • En certes ocasions per començar amb algun procés de fabricació.
  • Per sol·licitar subvencions a algunes administracions públiques.

Com fer una factura proforma?

Hi ha certs elements que una factura proforma deu contenir perquè s'identifiqui com a tal:

  • Sempre haureu d'indicar la paraula “proforma” en un títol visible a la capçalera del document per poder diferenciar-la d'una factura tradicional. 
  • Heu de detallar tots aquells aspectes que siguin importants per completar la informació de compra i venda com: les dades del proveïdor, així com les dades del destinatari, descripció dels productes o serveis, el preu, la quantitat, entre d'altres.

En cas que la transacció es faci dins de la Unió Europea, caldrà incloure el número d'IVA comunitari. I si per alguna raó heu d'emetre una factura proforma en anglès, aquesta ha d'incloure els mateixos apartats que en espanyol, només heu de tenir en compte els impostos internacionals.

En resum, una factura proforma pot ser força útil per detallar ofertes comercials, especialment aquelles de caràcter internacional. Hi ha eines que us poden ajudar a realitzar aquestes factures com els programaris de facturació i de signatura electrònica. Entre els més coneguts hi ha Holded, Acrobat Sign, Microsoft Dynamics 365 Project Operations, entre d'altres. Et convidem a utilitzar l'eina que millor s'adapti a les necessitats i circumstàncies de la teva pime. 

Acelera Pyme - red.es

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
09.07.2024
Resol les teves incidències a distància amb TeamViewer - Infografia
Has implementat el teletreball a la teva empresa? Aquesta infografia us interessa! Coneix TeamViewer i com t'ajuda a solucionar problemes als dispositius del teu equip. Què és TeamViewer? És un programa informàtic que...
+ info
09.07.2024
Eines per a la gestió financera de les pimes
La gestió financera és un procés fonamental perquè pimes i autònoms puguin fer un ús correcte dels seus recursos financers i, encara que pot resultar una tasca complexa, hi ha nombroses eines que pots...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X