Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Transformar el futur: l'economia circular i les empreses petites

2 d'abril de 2024

Per complir les regulacions ambientals i satisfer la demanda d'una societat cada cop més sensibilitzada, és fonamental cercar solucions enfocades en un futur sostenible. En aquest context, l'economia circular sorgeix com un model que les pimes i els autònoms poden adoptar per aconseguir-ho.

Vols saber de què es tracta i com implementar-la al teu negoci? T'ho expliquem a continuació.

Què és l'economia circular?

L'economia circular és un model de gestió de recursos que busca minimitzar el malbaratament allargant el cicle de vida dels productes mitjançant el reciclatge, la reutilització i la reparació. D'aquesta manera, trenca amb el model tradicional de “fabricar, usar i llençar” que suposa una alta despesa de recursos i energia, i genera tones de deixalles.

Constitueix un dels principals elements del Pacte Verd Europeu pel qual la Unió Europea es compromet a assolir la neutralitat climàtica el 2050. Per aquesta raó, implantar-la a temps aporta un gran avantatge a l'hora de posicionar-se de manera responsable al mercat i entre la competència.

Com influeix l'economia circular a les pimes?

L'economia circular es presenta com una oportunitat per a les pimes a curt termini i es podria convertir en una obligació si parlem del futur. Tot i la seva importància estratègica i legal, però, un 54% de les pimes espanyoles desconeixen què és l'economia circular. A més, d'aquelles que sí que tenen constància d'aquest model, només un 15% ha implementat iniciatives concretes.

Amb relació a això, l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut de la Fundació (ISTAS) i Ecoembes van presentar el 2023 un informe que té com a objectiu explicar els principals reptes i incentius a què s'enfronten les pimes en el seu camí cap a la circularitat.

La primera conclusió que podem treure de l'informe són les principals barreres a què s'enfronten les pimes:

  • Manca de coneixement i informació sobre l'economia circular i el seu impacte al medi ambient.
  • Manca de personal especialitzat en la circularitat.
  • Manca de recursos financers i dificultat per accedir als ajuts públics.

Segons les Nacions Unides, un 70% de les pimes necessita accés a fons externs per reduir les emissions.

A més, aquest informe destaca que els principals dinamitzadors per implementar una economia circular són:

  • Eficiència en l'ús de recursos, cosa que alhora permet una reducció del malbaratament i els costos.
  • Compliment de la normativa mediambiental, tant al marc europeu com al marc estatal i autonòmic.
  • Pressions exercides pels mercats, els consumidors i les cadenes de subministrament que compten amb un enfocament cada cop més sostenible.

Ja has vist que, malgrat les barreres, el futur estarà centrat en l'economia circular, per això és fonamental implementar-la per no quedar-se enrere. T'expliquem com pots fer els primers passos!

Com implementar l'economia circular al teu dia a dia

Tot i que la transició total a la circularitat implica redissenyar processos i productes, a continuació, et compartim alguns consells perquè puguis començar a implementar-la als hàbits diaris de la teva pime oa la teva activitat professional com a autònom:

  • Promoure la reparació i la reutilització de productes amb programes de servei postvenda, manuals de reparació i incentius per a la devolució de productes usats. Per exemple, si teniu una botiga d'electrònica, podeu recollir dispositius de segona mà per reparar-los i vendre'ls novament a un preu rebaixat.
  • Fomentar l'ús responsable dels productes per estendre la seva vida útil mitjançant l'educació, tant a la pròpia organització com de cara als clients, sobre pràctiques sostenibles i opcions de manteniment. Per exemple, si a la pime vens màquines per al manteniment d'un jardí, pots facilitar consells als teus clients sobre la manera correcta d'utilitzar, netejar i guardar aquestes eines.
  • Digitalitzar processos quotidians per disminuir la despesa dels recursos naturals i aconseguir, a més, fer les teves tasques de manera òptima. Per exemple, un despatx d'advocats pot recórrer a la filosofia paperless per reduir lús del paper en la tramitació de documents.
  • Col·laborar amb altres pimes que comparteixin el teu compromís amb leconomia circular i la sostenibilitat. En cas que et dediquis a l'hostaleria, pots cercar proveïdors que no facin servir materials de plàstic i que facin els transports amb embalatge reciclable.

A més, si el teu producte compleix els requisits de sostenibilitat establerts per la Unió Europea, pots sol·licitar l'Ecoetiqueta, un segell voluntari que ajuda a identificar els productes responsables amb el medi ambient.

En conclusió, encara que l'adopció de l'economia circular pugui presentar grans desafiaments, com ara la inversió inicial o la capacitació dels empleats, aquests es transformaran en oportunitats per desenvolupar noves habilitats, accedir a finançament sostenible i diferenciar-se en un mercat cada cop més conscient.

Si vols estar al dia amb totes les novetats sobre digitalització que afecten pimes i autònoms, visita la nostra secció de notícies. T'esperem!

Acelera Pyme - red.es

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
14.05.2024
Bizum per a autònoms: com utilitzar-lo
T'has trobat mai amb comissions bancàries i elevats temps d'espera? Digues adéu a aquests problemes amb Bizum, una forma ràpida de transferir diners i accelerar els processos bancaris de la teva pime. T'ho expliquem tot en aquest...
+ info
14.05.2024
6 termes clau per entendre la metodologia UX - Infografia
Vols endinsar-te al món del disseny UX? Aprèn aquests conceptes bàsics i fa els teus primers passos. T'ho ensenyem! Què és l'estratègia UX? És l'abreujament de User Experience i fa referència...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X