Compra Eixample

Compra Eixample
Tota l’actualitat del món del comerç
Notícies

Xat GPT i els perills de ciberseguretat per a la teva pime

5 de desembre de 2023

La irrupció de ChatGPT està revolucionant el sector empresarial, incloent-hi la interacció entre les pimes i els seus clients. En aquest post, descobrireu què és ChatGPT, les principals amenaces d'aquest tipus d'eines i una sèrie de pautes per evitar els seus riscos.

Des del seu llançament al novembre de 2022, ChatGPT va batre tots els rècords i estadístiques de popularitat i usuaris. En tan sols dos mesos, va assolir els 100 milions d'usuaris actius, i es va convertir en l'aplicació de consum de més creixement mai registrada. A continuació, us expliquem en què consisteix ChatGPT i algunes claus del seu èxit.

Què és ChatGPT i com funciona?

ChatGPT és un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI que utilitza intel·ligència artificial basada en aprenentatge automàtic per generar respostes i mantenir converses amb els usuaris. Funciona mitjançant un procés de generació de llenguatge natural, on ha estat entrenat en grans quantitats de text per aprendre patrons, estructures i coneixements lingüístics.

El funcionament de ChatGPT es basa en una arquitectura anomenada Transformer, que li permet comprendre i generar text coherent. Durant l'entrenament, se li van presentar exemples de text d'entrada i se li va ensenyar a predir la paraula o frase següent en funció del context proporcionat. Això permet que el model generi respostes rellevants quan se li presenta un text d'entrada.

Quan es fa una pregunta o s'inicia una conversa, ChatGPT analitza el context i utilitza el seu coneixement previ per generar una resposta coherent. D'aquesta manera, pots preguntar-li sobre qualsevol tema i t'oferirà una resposta ben estructurada, fonamentada i lògica.

Tot i que el model és capaç de proporcionar informació precisa i útil en molts casos, és important tenir en compte alguns dels riscos d'aquest model d'intel·ligència artificial.

Principals riscos que pot suposar ChatGPT

  • Generació de contingut fals o enganyós: ChatGPT té la capacitat de generar respostes que poden semblar precises, però no necessàriament es basen en fets verificats. Això pot portar a la difusió d'informació incorrecta o enganyosa.
  • Biaixos inherents: el model s'entrena en grans conjunts de dades textuals recopilades d'internet, cosa que pot introduir biaixos existents en aquestes dades, com ara biaixos de gènere, raça o cultura. Això pot generar respostes esbiaixades o discriminatòries.
  • Manca de context i comprensió completa: tot i que ChatGPT pot generar respostes coherents, de vegades pot mancar de comprensió completa del context, cosa que pot portar a respostes imprecises o incompletes.
  • Informació desactualitzada: els models d'intel·ligència artificial estan cada cop més actualitzats, però en el cas de ChatGPT-3, la informació que ofereix és fins a la data d'entrenament el setembre de 2021.

És important que s'adopti un ús responsable de ChatGPT i les diferents eines d'intel·ligència artificial.

Consells per evitar els riscos de ChatGPT

A continuació, et deixem una sèrie de pautes per evitar aquests riscos:

  • Verificar la informació generada pel model abans de compartir-la o prendre decisions que s'hi basen.
  • Reconèixer i qüestionar els biaixos presents a les respostes.
  • Reportar qualsevol resposta inadequada o ofensiva.
  • Proporcionar instruccions clares i específiques en interactuar amb el model.
  • Complementar les respostes del model amb fonts fiables i actualitzades.
  • Promoure lús responsable de la tecnologia i leducació sobre els riscos associats.

Com has pogut veure, ChatGPT té els seus avantatges i desavantatges. Així mateix, com qualsevol altra eina, aquesta plataforma pot ajudar a augmentar la productivitat i millorar els processos de la teva pime sempre que en facis un ús responsable.

Acelera Pyme - red.es

Qui Som

Compra Eixample és la primera plataforma de comunicació de promocions, ofertes i descomptes a mida del comerç de proximitat de l’Eixample. Una iniciativa innovadora i única a la ciutat de Barcelona, ideada pels comerços de totes les associacions que han creat COMPRA EIXAMPLE: CorEixample, Encantsnous Eix Comercial, Fort Pienc Eix Comercial, Gaudi Comerç, Eix Comercial Sagrada Família i Sant Antoni Comerç.

compraeixample.cat pots trobar detallats els directoris dels establiments associats, l'agenda de totes les nostres activitats: fires, mostres, desfilades..., aixó com informació sobre el comerç de proximitat i sobre les associacions que integren COMPRA EIXAMPLE.

Notícies
23.07.2024
Tens una farmàcia? Coneix les eines digitals que necessites
La digitalització i la innovació tecnològica estan tenint un gran impacte al sector de la salut. Han sorgit noves tècniques de diagnòstic, maquinària més potent i fins i tot la...
+ info
23.07.2024
Arriba el Passaport Digital de Productes: t'ensenyem com s'aplicarà al sector de la moda
Sabies que només a Europa cada persona genera una mitjana de gairebé 20 quilos de residus tèxtils cada any? Aquesta dada demostra que és fonamental apostar per un model circular i sostenible. I la Unió Europea ja ha...
+ info
Botiga del Mes
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantásticaGigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica
Gigamesh, la meca de la ciència ficció i la literatura fantástica

Un dels establiments més singulars de l'Eixample és Gigamesh. Una botiga única. Un paradís per als amants de la ciència ficció, la literatura fantàstica i els jocs no electrònics. Ubicada al número 8 del carrer Bailèn, al territori de l’ Eix Fort Pienc, durant tots els seus anys d'existència, ja van per 35, no ha deixat de créixer en oferta, en espai i en popularitat, esdevenint, avui, llibreria de...

Llegir més
Carregant...
x
X