El Nadal del món, a taula
1 de desembre de 2018
L'àpat de Nadal és una tradició gairebé universal. Famílies de totes les parts del món, seuen a taula el 24 o el 25 de desembre per celebrar plegats les festes nadalenques i, al menjador de cada racó del planeta, desfilen plats que donen caràcter propi als menús Nadalencs de les diferents cultures gastronòmiques. La quantitat i varietat de propostes són infinites, així que si aquest any us sentiu creatius, i esteu pensant en un menú innovador, res més fàcil i enriquidor que portar el Nadal del món a la nostra taula.
Necessiteu idees? Us proposem unes quantes a continuació i us recomanem, a més, que visiteu les botigues d'alimentació del barri, perquè allà us podran donar moltes més! El llistat és interminable i les opcions tantes com paladars pugueu imaginar!
- Entrants: Per començar, què us semblarien per unes Coquilles de Saint Jaques? són la deliciosa versió francesa de les vieires, preparades, però, en aquest cas, amb cobertura de formatge i herbes... Sona bé, oi? Una altra bona opció, són els Zakuski, els típics aperitius russos, freds i calents, que tenen l'ou dur, el caviar, el salmó, l'esturió i amanides de totes classes com a protagonistes. Són fàcils de preparar i malgrat que requereixen del seu temps, us solucionaran tot l'aperitiu de cop. En aquesta primera ronda, segur que també resulten molt atractives, unes Samoses marroquines farcides de carn, verduretes, formatges, ...; uns Moules belgues o musclos belgues, cuits al vapor preparats amb vi blanc, mantega d'all i herbes provençals; o uns quants talls de pernil cuit al forn amb mel, al més típic estil filipí.
- Primers: Si us fa por decebre als vostres convidats per no servir una bona Escudella en aquest menú Nadalenc de cuines del món, us recomanen preparar uns bons Cappelletti italians farcits, per exemple, de pollastre i ricotta, cuinats amb vi Lambrusco i servits amb brou de capó. També podeu preparar la tradicional sopa vermella, Barszcz de Polònia, elaborada amb remolatxa i petits farcellets de carn, o una sopa Halázlé d'Hongria, amb peix i verdures.
- Segons de carn: Si sou de carn, una aposta segura és qualsevol de la infinitat de receptes de gall dindi, porc, o xai que es preparen de forma tradicional en infinitat de racons del món per Nadal. Ara bé, si el que busquem és aquest punt extra d'originalitat, algunes propostes molt saboroses i que normalment agraden a tothom són, el Vitel toné argentí, a base de vedella amb salsa de tonyina, tàperes i maionesa cremosa; el Hangikjöt islandès, preparat amb carn de xai macerada en vinagre i fumada després; o el Weihnachtsgans alemany, un recepta de ganso rostit, farcit amb pomes i cebes, i remullat de vi negre i canyella.
- Segons de peix: Si sou més de peix, res més fàcil que fixar la mirada en països on aquest producte és el rei de la taula de Nadal. Tal és el cas de Portugal on el bacallà acompanyat de patates, ous i verdures no falta a gairebé a cap llar. El peix és també protagonista a la taula sueca, on les arengades, adobades en escabetx ocupen un lloc preferent. A Alemanya no es queden curts i és durant el Nadal que es ven la meitat de pesca de tot l'any de Karpfen, carpa. La tradició es remunta a l'Edat Mitjana i aquest peix es consumeix arrebossat o al forn, acompanyat d'una salsa de rave picant. Ara bé, els que sens dubte són els reis del peix al Nadal són els italians del sud, que han fet de la festa dels Sette Pesci, set peixos, una de les seves tradicions nadalenques més populars. A la nit de Nadal se serveixen un total de set plats elaborats amb set peixos i marisc diferents, salmó, cranc, llagosta, llenguado, bacallà, anguiles, calamars, pops, .... que es presenten, amb pasta, en amanides, en escabetx, adobats, com a ingredients de sopes... i s'acompanyen de verdures i altres fruits de l'hort. Per si sola, aquesta opció ja és tot un menú que els italians allarguen des de l'aperitiu fins al final, quan el Panettone, fa la seva gran aparició a la taula.
- Postres: Itàlia no és l'únic país on la cirereta d'un bon àpat de Nadal el posa un pastís. A França, el més típic és la Bûche de Noël o tronc de Nadal, un pastís farcit de crema de xocolata; a Anglaterra, la més famosa de les postres nadalenques és el Christmas Pudding, elaborat amb fruits secs, fruita confitada, gingebre, greix, brandi i cervesa, entre molts altres ingredients; a Àustria, no hi ha taula de Nadal en la que falti el Linzer, un pastisset preparat amb fruites del bosc, especies i ametlles; a Irlanda, el més típic és el Plum Pudding, amb fruites, fruits secs i un generós rajolí de cervesa negre; mentre que a Grècia, els menjars nadalencs no acaben mai, sense abans servir un bon tall de Melomakarono, unes galetes triturades i barrejades amb almívar de mel, pell de taronja, sucre, sèmola, canyella i brandi que es presenten a la taula amb forma de braç de gitano amb una mica de fruits secs per sobre.
- Solucions 100% garantides: Si per la raó que sigui no us veieu amb cor d'elaborar un menú d'aquestes característiques, i alhora no voleu ni a renunciar a ser innovadors ni a sorprendre els vostres convidats... tranquils, tot té solució! Al territori de Compra Eixample trobareu múltiples botigues d'alimentació que us podran donar un bon cop de mà i també establiments de cuina preparada que us poden confeccionar un menú a mida per llepar-se els dits. Pregunteu, segur que trobareu el vostre menú ideal!
Establiments Relacionats
Cansaladeria
- Cal Garrí Xarcuteria
- El Racó del Paladar
Carnisseria
- Carnisseria Canals
- CASA PLANES
- Delicatessen Argentina Sagrada Familia - Carnicerías gourmet
Celler
- Espiga Craft Beer Shop
- La Vinícola
- Nicolas Barcelona
- Outlet de Vins
- SIN MALA UVA
- Taps Vinoteca
- Taps Vinoteca
- Vinya Celler Masia
Centres comercials i supermercats
- Bonpreu
- Casa Ametller - Padilla
- Casa Ametller - Sicilia
- Mercadona
- Oh Foods!
- Supermercat Shunda
- Veritas
- Yes Future
Comestibles
- Bodeguita del Rincón de la Abuela Venezolana
- Can Lecomte
- Molsa
- Tot Ibèrics
- Xarcuteria Casanova
- Xarcuteria J. Mir
- Xarcuteria Subirats
Conserves
- La Conservera BCN
Dolços i pastissos
- 19Bagels
- Chocofiro Bombonería
- Dulces intenciones
- La Cava Cakery
- Lliso Pastisseries
- Paral·lelo Gelato
- Pastelería Mendieta
- Pastisseria Calderón
- Sweet Gaudí
- Tartas del Norte
- Waräo Chocolates
- Xurreria Paral·lel
Forn de pa
- Bo&Mie
- BO&MIE Barcelona
- El Forn de la Lola
- Forn Franquesa (Pà i coques de Perafita)
- Forn Franquesa - Coques de Perafita
- Forn Lacatarga
- Forn Mistral
- Forn Mistral
- Forn Pa Cafeteria Puiggròs
- Forn Sarret
- Le Pain d'Eric et Benjamin
- Paníssim
- Pittier Pa i Café
- Primate Bakehouse
- Xurreria Pau
Fruita i verdura
- Biobox Fruit
- Fruita Mix
- Fruits Dador
- Germans Cuevas
- Verdures i Fruits Molins
Menjars i begudes
- Art de Vins
- Bebe-té
- Ferran Xarcuteria Selecta
- Maison Puyvalin
- Queviures Murria
- The Tea World
- Xic - Queviures + celler
Mercat municipal
- EL GRAPAT
- Mercat Sant Antoni
Peix fresc
- Cut Fish
Plats cuinats
- Arar
- Bo per Endur
- Mimmar - Girona
- Poll-Bo
Queviures
- La Cofradia Mercat Social
Xarcuteria i embotits
- BACO XARCUTERIA
- Charcuteria CEX
- El Extremeño
- El Mercat de Hasta los Andares
- Xarcuteria Tobella